måndag 6 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Oscar Ahlgren på Västra Hamnen Fondkommission…

… som tillsammans med bland andra advokatbyrån Lindahl och revisionsbyrån Mazars fått Nordic Growth Markets uppdrag att agera mentor åt småbolag som vill in i börsvärmen.

Vad är det vanligaste nybörjarmisstaget som småbolag gör inför en listning?

Oscar Ahlgren— Att inte vara öppna med sina finansiella målsättningar. Ofta har bolagen prognoser och budgetar, men de håller dem internt och då har investerarna inget att räkna på. Överlag borde de satsa på fylligare hel- och halvårsberättelser för att bygga upp relationen med aktieägarna, som ofta är bolagets bästa ambassadörer.

Hur är kvaliteten på de mindre listorna?

— Det finns stora bolag som sköter sig väl, men generellt är informationsgivningen, ekonomifunktionerna och regelefterlevnaden mer eftersatt än på de större börserna.

Hur stor är den skånska börsaptiten?

— Numera får vi propåer från folk som vill gå mot börsen, för 1,5 år sedan hade vi inga sådana alls.

Ni ska agera mentor åt bolag på MTF-listan och nystartade Pre Market-listan Varför satsar NGM-börsen på det här?

— I första hand handlar det om att göra bolagen investeringsbara. På sikt är det ett sätt att höja statusen för hela NGM, som lever i skymundan av Nasdaq OMX.

Västra Hamnen Fondkommission sysselsätter sju personer inom bland annat företagstransaktioner och kapitalanskaffning. Hur stor del av er verksamhet kommer detta bli?

— Det blir en liten del för oss. Men vi ser det på längre sikt, bolagen kommer göra affärer i framtiden där vi kan vara med och nu lär vi känna dem tidigt.

Erik Olausson

… som tillsammans med bland andra advokatbyrån Lindahl och revisionsbyrån Mazars fått Nordic Growth Markets uppdrag att agera mentor åt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.