söndag 24 november 2024

inloggad som

Ny metod för vävnadsanalys bakom doldisbolag

Lundabaserade Medetect har verkat i skymundan sedan starten 2008. Parallellt med uppdrag inom vävnadsanalys för läkemedelsindustrin, har bolaget tagit fram en egen metod för mikroskopisk analys av vävnadssnitt.

Vd och ägare för Medetect är Jonas Erjefält, professor vid Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap på Skånes Universitetssjukhus. Han planerar marknadslansering inom ett och ett halvt år, och har just skickat in en Vinnova-ansökan om tre miljoner kronor för vidareutveckling av metoden.

Tillsammans med en lika stor satsning från företaget själv ska det räcka för att validera tekniken och ta den fram till en säljbar produkt i form av en patenterad analysmetod med tillhörande mjukvara för bildanalys. Systemet ska kunna ge betydligt mer information per provanalys än dagens, som maximalt kan identifiera tre olika celltyper i ett vävnadssnitt.

— Vi har hittills kunnat visualisera över tio olika celltyper samtidigt, men siktar på minst det dubbla antalet i ett färdigt system. En annan fördel är att vårt system automatiskt beräknar positionen för varje cell, vilket gör att man på helt nya sätt matematiskt kan beräkna hur komplexa cellmönster förändras vid exempelvis sjukdom, säger Jonas Erjefält.

I ett senare skede kommer bolaget titta på möjligheten att tillsammans med en partner bygga och marknadsföra ett instrument som integrerar teknologi, mjukvara och statistisk analys.

Medetect, baserat på Lund Life Science Incubator, sysselsätter en handfull personer inom uppdragsverksamheten och planerar att anställa ytterligare två inom kort. Omsättningen låg på ett par miljoner kronor i fjol, uppger Jonas Erjefält. Vissa delar av forskningen görs i samarbete med Skånes Universitetssjukhus.

Elisabet Ottosson

Lundabaserade Medetect har verkat i skymundan sedan starten 2008. Parallellt med uppdrag inom vävnadsanalys för läkemedelsindustrin, har bolaget tagit fram […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt.