Lundabaserade Medetect har verkat i skymundan sedan starten 2008. Parallellt med uppdrag inom vävnadsanalys för läkemedelsindustrin, har bolaget tagit fram en egen metod för mikroskopisk analys av vävnadssnitt.
Vd och ägare för Medetect är Jonas Erjefält, professor vid Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap på Skånes Universitetssjukhus. Han planerar marknadslansering inom ett och ett halvt år, och har just skickat in en Vinnova-ansökan om tre miljoner kronor för vidareutveckling av metoden.
Tillsammans med en lika stor satsning från företaget själv ska det räcka för att validera tekniken och ta den fram till en säljbar produkt i form av en patenterad analysmetod med tillhörande mjukvara för bildanalys. Systemet ska kunna ge betydligt mer information per provanalys än dagens, som maximalt kan identifiera tre olika celltyper i ett vävnadssnitt.
— Vi har hittills kunnat visualisera över tio olika celltyper samtidigt, men siktar på minst det dubbla antalet i ett färdigt system. En annan fördel är att vårt system automatiskt beräknar positionen för varje cell, vilket gör att man på helt nya sätt matematiskt kan beräkna hur komplexa cellmönster förändras vid exempelvis sjukdom, säger Jonas Erjefält.
I ett senare skede kommer bolaget titta på möjligheten att tillsammans med en partner bygga och marknadsföra ett instrument som integrerar teknologi, mjukvara och statistisk analys.
Medetect, baserat på Lund Life Science Incubator, sysselsätter en handfull personer inom uppdragsverksamheten och planerar att anställa ytterligare två inom kort. Omsättningen låg på ett par miljoner kronor i fjol, uppger Jonas Erjefält. Vissa delar av forskningen görs i samarbete med Skånes Universitetssjukhus.
Elisabet Ottosson