onsdag 24 april 2024

inloggad som

Kiselveteran tar över Sol Voltaics

I december lämnade amerikanen David Epstein chefspositionen på nanoteknikbolaget Sol Voltaics i Lund. Nu är det klart att det blir Mats Reimark, med ett förflutet på GM och TranSic, som tills vidare tar över vd-posten.

Mats Reimark var vd för kiselkarbidföretaget TranSic när det våren 2011 köptes upp av amerikanska Fairchild Semiconductor, för drygt 100 miljoner kronor. Sedan dess har han arbetat med att integrera TranSics produkter inom Fairchild-koncernen.

Mats Reimark— I höstas hade vi kommit så långt i den processen att verksamheten allt mer handlade om ren produktion. Det är framförallt stegen att gå från idé till produkt som engagerar mig och där jag gör mest nytta. Därför blev jag ombedd att leda Sol Voltaics, säger Mats Reimark till Rapidus.

Om han blir permanent på vd-posten är fortfarande en öppen fråga. Styrelsen säger sig arbeta strukturerat på en långsiktig lösning där Reimark är en möjlig kandidat.

Sol Voltaics går in i 2014 med välfylld kassa då investerare och Energimyndigheten tillsammans sköt in drygt 100 miljoner kronor i verksamheten under fjolåret. Kapitalet ska bland annat gå till en prototypanläggning i Lund som ska tillverka de nanotrådar i galliumarsenid som Sol Voltaics använder för att öka energiutbytet i solceller.

Exakt var den 5x5x5 meter stora prototypanläggningen ska placeras är inte klart, men det kommer bli i anslutning till det existerande nanoklustret i Lund.

— Förutom prototypanläggningen kommer vi att arbeta med att knyta till oss partner i form av solcellstillverkare eller bolag som utvecklar utrustning till solcellsindustrin. Det kan ske genom samarbetsavtal eller att de går in som delägare, säger Mats Reimark.

Bland existerande ägare märks Wallenbergarnas Foundation Asset Management, Industrifonden och senaste tillskottet, norska Umoe Group. I dagsläget sysselsätter verksamheten ett 20-tal anställda, en siffra som ska vara närmare 30 vid årets slut. Sol Voltaics är sprunget ur nanoforskningen vid Lunds universitet, med professor Lars Samuelson.

Joel Lyth

I december lämnade amerikanen David Epstein chefspositionen på nanoteknikbolaget Sol Voltaics i Lund. Nu är det klart att det blir […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.