torsdag 21 november 2024

inloggad som

Max IV rankar life science högst i nästa omgång strålrör…

I höstas rapporterade Rapidus om den hårda kritiken från forskarhåll att life science-tillämpningar hamnat i skymundan vid bygget av Max IV i Lund. Nu är situationen helt förändrad. Vid beslutet om nästa omgång strålrör rankas två life science-rör högst av totalt fyra. Sedan i höstas har life science-representationen ökat i styrelsen och i den internationella rådgivande kommittén, samt med nye life science-direktören Tomas Lundqvist.

De fyra nya strålrören kommer byggas efter de 13 som redan har finansiering, och är tänkta att tas i bruk någon gång runt 2019-2020.

TomasLundqvist— Life science-strålrören MicroMax och MedMax är definitivt med i de presentationer som görs för forskare om Max IV-anläggningens möjligheter och i de bilaterala diskussioner om finansiering som pågår, säger Tomas Lundqvist som har ett förflutet som chef på AstraZeneca i Mölndal.

MicroMax rankades som nummer ett av den rådgivande kommittén. Dess styrka är att det ska gå att studera makromolekylers tredimensionella struktur från extremt små kristaller. Därmed kan fler molekyler som är svåra att kristallisera studeras mer rutinmässigt, exempelvis membranproteiner. Informationen är viktig vid läkemedelsforskning.

Det näst högst rankade instrumentet, MedMax, ska användas för att studera sjukdomsförlopp. Även effekter av läkemedel under ett tidsförlopp, på olika nivåer från celler till hela organ, kan undersökas.

Finansiering till de nya strålrören kommer att sökas på flera håll. MedMax lyfts exempelvis fram i den fundraisingkampanj som Lunds universitet drog igång i förra veckan inför 350-årsjubileumet 2014-2018, med målet att dra in totalt tre miljarder kronor. De 13 strålrör som hittills har finansieringen klar har i genomsnitt kostat runt 90 miljoner kronor styck.

Övriga två strålrör som nu rekommenderas är för studier av kemiska strukturer ner till atomnivå respektive studier av kemiska reaktioner och fysikalisk påverkan på material ner till nanometerskala.

Max IV-anläggningen är tänkt att tas i drift 21 juni 2016 och planeras ha 25 strålrör år 2026.

Elisabet Ottosson

I höstas rapporterade Rapidus om den hårda kritiken från forskarhåll att life science-tillämpningar hamnat i skymundan vid bygget av Max […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.