tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Max IV rankar life science högst i nästa omgång strålrör…

I höstas rapporterade Rapidus om den hårda kritiken från forskarhåll att life science-tillämpningar hamnat i skymundan vid bygget av Max IV i Lund. Nu är situationen helt förändrad. Vid beslutet om nästa omgång strålrör rankas två life science-rör högst av totalt fyra. Sedan i höstas har life science-representationen ökat i styrelsen och i den internationella rådgivande kommittén, samt med nye life science-direktören Tomas Lundqvist.

De fyra nya strålrören kommer byggas efter de 13 som redan har finansiering, och är tänkta att tas i bruk någon gång runt 2019-2020.

TomasLundqvist— Life science-strålrören MicroMax och MedMax är definitivt med i de presentationer som görs för forskare om Max IV-anläggningens möjligheter och i de bilaterala diskussioner om finansiering som pågår, säger Tomas Lundqvist som har ett förflutet som chef på AstraZeneca i Mölndal.

MicroMax rankades som nummer ett av den rådgivande kommittén. Dess styrka är att det ska gå att studera makromolekylers tredimensionella struktur från extremt små kristaller. Därmed kan fler molekyler som är svåra att kristallisera studeras mer rutinmässigt, exempelvis membranproteiner. Informationen är viktig vid läkemedelsforskning.

Det näst högst rankade instrumentet, MedMax, ska användas för att studera sjukdomsförlopp. Även effekter av läkemedel under ett tidsförlopp, på olika nivåer från celler till hela organ, kan undersökas.

Finansiering till de nya strålrören kommer att sökas på flera håll. MedMax lyfts exempelvis fram i den fundraisingkampanj som Lunds universitet drog igång i förra veckan inför 350-årsjubileumet 2014-2018, med målet att dra in totalt tre miljarder kronor. De 13 strålrör som hittills har finansieringen klar har i genomsnitt kostat runt 90 miljoner kronor styck.

Övriga två strålrör som nu rekommenderas är för studier av kemiska strukturer ner till atomnivå respektive studier av kemiska reaktioner och fysikalisk påverkan på material ner till nanometerskala.

Max IV-anläggningen är tänkt att tas i drift 21 juni 2016 och planeras ha 25 strålrör år 2026.

Elisabet Ottosson

I höstas rapporterade Rapidus om den hårda kritiken från forskarhåll att life science-tillämpningar hamnat i skymundan vid bygget av Max […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.