fredag 10 maj 2024

inloggad som

Symrise vill inte köpa Probi – men hoppas utveckla samarbetet

I fredags kom beskedet att tyska Symrise ökat sitt ägande i Probi, och därmed uppnått budpliktsgränsen. I dag säger företrädare för Symrise att man kan tänka sig att gå upp ytterligare någon procent i aktieinnehav, men inte avser att ta över Lundabolaget.

Efter nyheten om att Symrise nått drygt 30 procent av aktierna i Probi steg Probis aktiekurs från 37,70 kronor vid torsdagens stängningskurs till 41,80 på fredagen. Men Symrise har alltså ingen plan på att bli majoritetsägare och köpa ut bolaget från börsen.

— Vi är nöjda med den andel vi har och har i dagsläget inte för avsikt att öka vårt ägande signifikant, mer än till kanske 31 procent. Men vi kommer att lägga ett budpliktsbud inom fyra veckor, och får se hur det tas emot, säger Symrises presschef Bernhard Kott till Rapidus.

Symrise blev delägare i Probi under 2012 och har sedan dess inlett ett nära forskningssamarbete med det skånska bioteknikföretaget. Detta är skälet till att man ökade sitt aktieinnehav från 29,91 procent till 30,03 förra veckan.

— Vi har inlett ett långsiktigt forskningsprogram som måste finansieras, samtidigt som vill säkra vår egen know how och att den kunskapen stannar hos oss, säger Bernhard Kott.

Symrise omsatte 1,74 miljarder euro under 2012 och är en global leverantör av dofter, aromer, kosmetiska ingredienser och råvaror samt funktionella ingredienser för bättre hälsa. Bland kunderna finns tillverkare av bland annat kosmetiska produkter, läkemedel och kosttillskott. Forskningssamarbetet med Probi handlar om att ta fram en produkt för bättre munhälsa, och tänkta kunder är bland annat tandkrämstillverkare. Produkten beräknas vara klar om två till tre år.

Probi utvecklar probiotika som används i både livsmedel och hälsoprodukter. Bland annat finns de nyttiga bakterierna i drycken ProViva. Under de tre första kvartalen i fjol omsatte verksamheten 76 miljoner kronor med en vinst före skatt på 16 miljoner. Ny vd sedan förra veckan är Peter Nählstedt som rekryterats från Trelleborg.

Jennie Lorentsson

I fredags kom beskedet att tyska Symrise ökat sitt ägande i Probi, och därmed uppnått budpliktsgränsen. I dag säger företrädare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.