tisdag 16 april 2024

inloggad som

Alteco siktar på Aktietorget – ska listas till våren

Sydsvensk Entreprenörfonds portföljbolag Alteco Medical i Lund ser ut att bli nästa skånska uppstickare som listar sig. Vid en extra bolagsstämma i förra veckan gav aktieägarna styrelsen i uppdrag att undersöka möjligheten att notera bolaget på Aktietorget.

Jonas Jönmark— Om allt går enligt planen kommer bolaget att listas under första kvartalet 2014, säger bolagets vd Jonas Jönmark till Rapidus.

Vid bolagsstämman beslutades även att Hans Petersson från advokatbyrån Mannheimer Swartlings Malmökontor blir ny styrelseledamot. Samtidigt gavs styrelsen bemyndigande att ta in upp till nio miljoner kronor vid en eller flera nyemissioner.

Alteco Medical utvecklar en blodreningsprodukt som kan bidra till att rädda liv vid svåra fall av blodförgiftning. Sjukdomen a_r en av de vanligaste do_dsorsakerna inom intensivva_rden — i Sverige avlider cirka tusen personer årligen. Bolagets produkt är godkänd i Europa och Ryssland. Hittills har 1.300 behandlingar gjorts utan att någon biverkning har rapporterats som är orsakad av produkten, enligt Jonas Jönmark.

Det är en engångspatron stor som en läskburk med en specialdesignad peptid som står för reningen. Det giftiga ämnet lipopolysackarid, som gramnegativa bakterier lämnar i blodet, adsorberas i patronen. Därmed hejdas den kritiska delen av sjukdomsfo_rloppet, och den bakomliggande infektionen kan behandlas med antibiotika. Produkten produceras av bolaget i Lund.

Alteco Medical tog in åtta miljoner kronor vid den senaste nyemissionen i september förra året och har nu ett 20-tal aktieägare. Majoritetsägare är Anders Ahltin, en av grundarna till Alteco Medical och tidigare vd för Gambro i Lund. Näst största ägare är Sydsvensk Entreprenörfond.

Hittills i år har drygt ett dussin skånska innovationsbolag listats eller aviserat planer på att listas på Aktietorget och First North. Bland de senaste finns Phase Holographic Imaging och EQL Pharma.

Elisabet Ottosson

Sydsvensk Entreprenörfonds portföljbolag Alteco Medical i Lund ser ut att bli nästa skånska uppstickare som listar sig. Vid en extra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.