torsdag 21 november 2024

inloggad som

Vinnova ger 20 miljoner till mjukvaruprojekt i Lund…

Flera tunga aktörer som Sony, LTH och Husqvarna ligger bakom projektet Scalare (SCALing softwARE) som ska underlätta processen då mjukvaruutveckling skalas upp på företag. Rapidus kan i dag berätta att konsortiet fått finansieringen på plats genom ett bidrag på 20 miljoner kronor från Vinnova.

Bakgrunden till projektet, som leds av mjukvaruinstitutet Sigrun i Lund, är att mjukvaruutveckling allt oftare blir en kärnverksamhet inom flera industrisegment. En nyproducerad bil har till exempel upp mot hundra processorer som styrs av tiotals miljoner rader källkod.

— Under min tid på Ericsson och sedermera Sony Ericsson ökade personalstyrkan som arbetade med mjukvara från en handfull till flera tusen. Vi ska samla den typen av erfarenhet och underlätta för europeiska företag att ta del av den exempelvis genom konsulttjänster, säger Sigruns vd Sten Minör till Rapidus.

Totalt har projektet en budget på 40 miljoner kronor över tre år. 20 miljoner kommer från Vinnova inom ramen för det europeiska nätverket Eureka. Övriga 20 miljoner hämtas hem genom arbetsinsatsen från de deltagande företagen i konsortiet, där förutom de redan nämnda också konsultbolagen Tieto och Softhouse ingår.

Projektet sker i samarbete med aktörer i Irland och Spanien. Tanken är att skapa ett brett deltagande som också involverar fler företag.

— Vi ska genomföra ett flertal fallstudier där vi samlar kunskapen och gör den tillgänglig, säger Martin Höst, professor i programvarusystem vid LTH.

Mjukvaruinstitutet Sigrun grundades under våren 2010 och sysselsätter i dagsläget fyra anställda. I och med det senaste uppdraget kommer personalstyrkan att utökas med ytterligare någon anställd.

Joel Lyth

Flera tunga aktörer som Sony, LTH och Husqvarna ligger bakom projektet Scalare (SCALing softwARE) som ska underlätta processen då mjukvaruutveckling […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.