lördag 29 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Vinnova ger 20 miljoner till mjukvaruprojekt i Lund…

Flera tunga aktörer som Sony, LTH och Husqvarna ligger bakom projektet Scalare (SCALing softwARE) som ska underlätta processen då mjukvaruutveckling skalas upp på företag. Rapidus kan i dag berätta att konsortiet fått finansieringen på plats genom ett bidrag på 20 miljoner kronor från Vinnova.

Bakgrunden till projektet, som leds av mjukvaruinstitutet Sigrun i Lund, är att mjukvaruutveckling allt oftare blir en kärnverksamhet inom flera industrisegment. En nyproducerad bil har till exempel upp mot hundra processorer som styrs av tiotals miljoner rader källkod.

— Under min tid på Ericsson och sedermera Sony Ericsson ökade personalstyrkan som arbetade med mjukvara från en handfull till flera tusen. Vi ska samla den typen av erfarenhet och underlätta för europeiska företag att ta del av den exempelvis genom konsulttjänster, säger Sigruns vd Sten Minör till Rapidus.

Totalt har projektet en budget på 40 miljoner kronor över tre år. 20 miljoner kommer från Vinnova inom ramen för det europeiska nätverket Eureka. Övriga 20 miljoner hämtas hem genom arbetsinsatsen från de deltagande företagen i konsortiet, där förutom de redan nämnda också konsultbolagen Tieto och Softhouse ingår.

Projektet sker i samarbete med aktörer i Irland och Spanien. Tanken är att skapa ett brett deltagande som också involverar fler företag.

— Vi ska genomföra ett flertal fallstudier där vi samlar kunskapen och gör den tillgänglig, säger Martin Höst, professor i programvarusystem vid LTH.

Mjukvaruinstitutet Sigrun grundades under våren 2010 och sysselsätter i dagsläget fyra anställda. I och med det senaste uppdraget kommer personalstyrkan att utökas med ytterligare någon anställd.

Joel Lyth

Flera tunga aktörer som Sony, LTH och Husqvarna ligger bakom projektet Scalare (SCALing softwARE) som ska underlätta processen då mjukvaruutveckling […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.