Just nu testar sjuksköterskor från primärvården att använda en surfplatta för att mata in patientdata vid hembesök i ett tiotal mellanskånska kommuner. Mjukvaran har utvecklats i LTH-projektet ITACIH, som precis fått 13,5 miljoner kronor från Vinnova för en ny projektperiod och Gambro och ConnectBlue som nya näringslivspartner.
Totalt får ITACIH, eller IT-stöd för avancerad cancervård i hemmet, en budget för den nya projektperioden på 33,5 miljoner kronor. Merparten kommer i form av arbetsinsatser och utrusning från bland andra Region Skåne och näringslivsparter som Sony Mobile, Axis, Verisure och HemoCue.
Med den nya finansieringen i ryggen siktar projektledningen på att vidga försöket med surfplattor till ytterligare kommuner i Sydöstra Skåne, samt komplettera med nya funktioner.
— Vi tittar på att tillföra videokommunikation till systemet med hjälp av kameran i surfplattan. Både för att sjuksköterskan ska kunna prata med en läkare och för att patienter ska kunna prata med vården, säger projektledaren Boris Magnusson, professor vid LTH:s institution för datavetenskap.
Utöver mjukvaran för ambulerande sjuksköterskor har projektet hittills varit fokuserat på möjligheten att övervaka och styra pumpar för smärtstillande dropp och utrustning för analys av blodvärden på distans. Tekniken testas sedan ett år tillbaka på den nybyggda palliativa vårdavdelningen på St Lars-området i södra Lund.
— Ett nytt spår vi tittar på är distansövervakad utrustning för dialys i hemmet. Det är därför vi fått in Gambro som ny medlem i projektet, säger Boris Magnusson.
Inräknat doktorander, sjukhuspersonal och näringslivsparter är cirka 25 personer engagerade i ITACIH. Bland de offentliga aktörerna finns Avdelningen för medicinsk teknik vid Skånes universitetssjukhus och mjukvaruinstitutet Sigrun.
Erik Olausson