söndag 23 juni 2024

inloggad som

Läkemedelsbolag i Helsingborg växer efter uppköp

|  , ,
|  ,

Läkemedelsbolaget Abcur i Helsingborg, med 13 anställda, har köpts upp av brittiska Amco. I och med köpet kommer verksamheten hos Abcur att växa, då de ska hantera den nye ägarens läkemedel på den nordiska marknaden och får tillgång till den europeiska marknaden för sina egna produkter, uppger Abcurs vd Roger Tapper för Rapidus.

Abcur grundades 2006 av apotekaren Roger Tapper och Robert Tollerud, varav endast Roger Tapper är kvar i bolaget. Säljare i affären med Amco var Vimixor, ett bolag helägt av Roger Tapper.

Abcurs nisch är att utveckla läkemedel som inte finns som registrerade produkter i Norden, och att vidareutveckla befintliga läkemedel med andra beredningar och styrkor. Exempelvis lanserades 2009 Noradrenalin Abcur, en medicin som används vid akutsjukvård. Abcur registrerar en handfull nya produkter årligen.

Roger_tappert— Vi utgår från sjukvårdens behov och använder kända substanser som vi formulerar, registrerar och marknadsför, säger Roger Tapper.

Omsättningen har stadigt gått uppåt med vinst nästan från start. Förra året omsatte Abcur 60 miljoner kronor och hade ett resultat på 16 miljoner kronor.

Roger Tapper ser ett behov av att utöka verksamheten efter försäljningen, men kan i dagsläget inte ange storleksordningen på expansionen.

Den nya ägaren Amco, med några hundra anställda, har en omsättning på motsvarande 2,5 miljarder kronor årligen. Verksamheten är liksom Abcurs att tillverka specialläkemedel. Abcur har sedan något år fungerat som återförsäljare åt några av Amcos produkter på den nordiska marknaden, jämte ett antal produkter från andra mindre läkemedelsbolag.

Elisabet Ottosson

Läkemedelsbolaget Abcur i Helsingborg, med 13 anställda, har köpts upp av brittiska Amco. I och med köpet kommer verksamheten hos […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Het sommar för skånska gamingbolag

    Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

    Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]