fredag 26 april 2024

inloggad som

Miljövänlig tensid patenteras i Lund

Bioteknikbolaget Enza Biotech i Lund har lämnat in en patentansökan för sin miljövänliga tensid, som ska kunna ersätta befintliga tensider i läkemedel och kosmetika.

Enza Biotech är en avknoppning från forskarägda Intenz Biosciences, ett bolag som hanterar resultat från forskningsprogrammet Greenchem vid Lunds universitet. Greenchem var ett sjuårigt samarbete fram till 2010 mellan akademi och företag, för att utveckla biotekniska processer för miljövänliga kemikalier från förnybar råvara.

Den aktuella tensiden är i nuläget enda substansen från Greenchem som är på väg att kommersialiseras. Den är mild, ger ofarliga nedbrytningsprodukter och är tänkt att kunna ersätta flera av dagens tensider, exempelvis polysorbat, enligt Enza Biotechs vd Maria Andersson.

Maria Andersson— Förutom dessa fördelar har den visat sig ha bättre egenskaper som hjälpämne vid formulering av läkemedel än många andra. Exempelvis kan den finfördela hydrofoba, fettlösliga, läkemedelssubstanser vilka därmed distribueras bättre i kroppen, säger hon.

Bolaget letar just nu efter samarbetspartner, och håller samtidigt på att förbättra produktionsprocessen, bland annat med ett bidrag på en halv miljon kronor från Vinnovas Forska&Väx-program.

Ägare till Enza Biotech är Lundaforskarna Stefan Ulvenlund, Patrick Adlercreutz och Eva Nordberg-Karlsson samt bioteknikprofilen Harald Skogman och vd Maria Andersson. Dessutom äger Intenz Biosciences en mindre del.

Elisabet Ottosson

Bioteknikbolaget Enza Biotech i Lund har lämnat in en patentansökan för sin miljövänliga tensid, som ska kunna ersätta befintliga tensider […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.