fredag 19 april 2024

inloggad som

Interimschefer bas för nystartat Malmöbolag

En interimschef kan vara mer än bara en profesionell bänkvärmare som kallas in i väntan på den riktiga chefen. Det menar Pia Sander, tidigare vd på Executive Foundation Lund och medgrundaren till nystartade rekryteringsbolaget Interim Minds i Malmö. Hon räknar med god jordmån för satsningen, inte minst då manliga chefer tar ut allt längre föräldraledighet.

I Interim Minds ska Pia Sander och medgrundaren Sophie Danell bygga upp ett nätverk av personer som kan hoppa in som interimchefer i såväl småbolag som hos större spelare. Om ett år räknar duon med att ha åtminstone 10-15 pågående uppdrag.

Pia Sander— Ett intressant behov vi sett är när män på ledande positioner tar ut längre föräldraledighet. Ofta gör man ingenting alls, men det finns en chans att ta in en senior interimschef som kan utveckla uppdraget och genomföra förändringar, säger Pia Sander.

Hon har själv erfarnenhet från interimspositioner, senast som tillförordnad rektor för Skurups folkhögskola, medan Sophie Danell bland annat varit personalchef på interimsbasis inom Orklakoncernen. Och uppdraget handlar i regel om mer än att bara hålla ställningarna, menar Pia Sander.

— Företag tar ofta in en interimschef i samband med förändringar. Det är lättare för någon som kommer utifrån att genomföra obehagliga åtgärder, så får den nya vd:n en frisk start, säger hon.

Erik Olausson

En interimschef kan vara mer än bara en profesionell bänkvärmare som kallas in i väntan på den riktiga chefen. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.