fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

EU-rapport sätter mobilklustret i Skåne under lupp

Bra infrastruktur och hög närvaro av storföretag. Men brist på riskkapital och en dålig inställning till satsningar som slår slint. Så lyder domen över Skånes mobilkluster i en djuplodande EU-rapport som presenteras i Bryssel senare i veckan.

Rapidus har tagit del av rapporten Mobilize Europe, där projektledningen gått igenom 20 heta mobilkluster i Europa som kartlagts efter kriterier som antalet uppstartsföretag, tillgång på kvalificerad arbetskraft, informella strukturer och hemmamarknad. Fem fall har närstuderats med hjälp av ett 100-tal djupintervjuer med nyckelpersoner: Berlin, London, Barcelona, Tallin, och Malmö/Lund.

Det är en blandad bild som träder fram av det skånska klustret. På plussidan noterar rapportförfattarna regionens starka industrihistoria med Alfa Laval, Tetra Pak och inte minst Ericssons mobilutveckling, bra infrastruktur med närhet till Kastrup, ett högt rankat universitet samt ett antal framgångssagor under senare år, däribland Blackberrys uppköp av TAT och Apples uppköp av Polar Rose och AlgoTrim. Å andra sidan är regionen i sig inget vidare varumärke, det är ont om riskkapital och hemmamarknaden är liten.

Den sista punkten är dock snarare en styrka i det långa loppet, menar Micael Gustafsson på Lunds universitets klustersatsning Cluster55, som står som en av åtta rapportförfattare.

Micael Gustafsson— I det korta perspektivet är det bra med en stor hemmamarknad. Men när företagen ska internationaliseras är det enklare om hemmamarknaden är mindre. Det finns inte ett företag på Minc som inte har en internationell strategi från dag ett. Bolag i exempelvis Frankrike orkar inte ens tänka på sådant, säger han.

I rapporten förs även den mentala inställningen fram som en black om foten för det skånska mobilklustret. Trots att regionen ofta rankas högt när det gäller innovationskraft saknas förmågan att omsätta detta i inkomstbringande verksamheter. Dessutom tar vi för hårt på misslyckanden jämfört med andra regioner: ”Misslyckanden bör inte ses som ett misstag utan som en del av processen mot att lyckas”, skriver rapportförfattarna. Trots det menar Micael Gustafsson att regionen ligger relativt bra till.

— Vi är jäkligt bra i Malmö/Lund med tanke på bristen på kapital. Det hänger bland annat ihop med att vi har en kritisk massa av internationella namn i regionen. Sony Mobile, Huawei, Nokia och Samsung som smugit sig in i Lund, säger han till Rapidus.

Rapporten, som läggs fram i sin slutliga version nästa sommar, ska vara med och bilda underlag för utdelningen av medel i Horizon2020, EU:s ramprogram för forskning och innovationssatsningar 2014-2020 med en totalbudget på 70 miljarder euro.

Erik Olausson

Bra infrastruktur och hög närvaro av storföretag. Men brist på riskkapital och en dålig inställning till satsningar som slår slint. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Konkurrens pressar Sparbanken Skåne

    Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.