fredag 28 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

EU-rapport sätter mobilklustret i Skåne under lupp

Bra infrastruktur och hög närvaro av storföretag. Men brist på riskkapital och en dålig inställning till satsningar som slår slint. Så lyder domen över Skånes mobilkluster i en djuplodande EU-rapport som presenteras i Bryssel senare i veckan.

Rapidus har tagit del av rapporten Mobilize Europe, där projektledningen gått igenom 20 heta mobilkluster i Europa som kartlagts efter kriterier som antalet uppstartsföretag, tillgång på kvalificerad arbetskraft, informella strukturer och hemmamarknad. Fem fall har närstuderats med hjälp av ett 100-tal djupintervjuer med nyckelpersoner: Berlin, London, Barcelona, Tallin, och Malmö/Lund.

Det är en blandad bild som träder fram av det skånska klustret. På plussidan noterar rapportförfattarna regionens starka industrihistoria med Alfa Laval, Tetra Pak och inte minst Ericssons mobilutveckling, bra infrastruktur med närhet till Kastrup, ett högt rankat universitet samt ett antal framgångssagor under senare år, däribland Blackberrys uppköp av TAT och Apples uppköp av Polar Rose och AlgoTrim. Å andra sidan är regionen i sig inget vidare varumärke, det är ont om riskkapital och hemmamarknaden är liten.

Den sista punkten är dock snarare en styrka i det långa loppet, menar Micael Gustafsson på Lunds universitets klustersatsning Cluster55, som står som en av åtta rapportförfattare.

Micael Gustafsson— I det korta perspektivet är det bra med en stor hemmamarknad. Men när företagen ska internationaliseras är det enklare om hemmamarknaden är mindre. Det finns inte ett företag på Minc som inte har en internationell strategi från dag ett. Bolag i exempelvis Frankrike orkar inte ens tänka på sådant, säger han.

I rapporten förs även den mentala inställningen fram som en black om foten för det skånska mobilklustret. Trots att regionen ofta rankas högt när det gäller innovationskraft saknas förmågan att omsätta detta i inkomstbringande verksamheter. Dessutom tar vi för hårt på misslyckanden jämfört med andra regioner: ”Misslyckanden bör inte ses som ett misstag utan som en del av processen mot att lyckas”, skriver rapportförfattarna. Trots det menar Micael Gustafsson att regionen ligger relativt bra till.

— Vi är jäkligt bra i Malmö/Lund med tanke på bristen på kapital. Det hänger bland annat ihop med att vi har en kritisk massa av internationella namn i regionen. Sony Mobile, Huawei, Nokia och Samsung som smugit sig in i Lund, säger han till Rapidus.

Rapporten, som läggs fram i sin slutliga version nästa sommar, ska vara med och bilda underlag för utdelningen av medel i Horizon2020, EU:s ramprogram för forskning och innovationssatsningar 2014-2020 med en totalbudget på 70 miljarder euro.

Erik Olausson

Bra infrastruktur och hög närvaro av storföretag. Men brist på riskkapital och en dålig inställning till satsningar som slår slint. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.