tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Näringslivsdirektören vill frälsa sjukvården med telekom

Innovationsupphandling är framtiden för den pressade skånska vården, statliga riskkapitalbolag måste flytta hit och den höga ungdomsarbetslösheten bör avhjälpas med ökad turism. Det anser Bodil Rosvall Jönsson, som snart lägger sitt första år som regionens näringslivsdirektör bakom sig.

Innovationsupphandling är det nya ordet på regiontopparnas läppar. Alltså att sjukvården ska köpa lösningar som ännu inte finns. Det kan handla om patientjournaler i mobiltelefonen eller avancerade medicinska mätningar på distans, men varken säljare eller köpare vet vid upphandlingen vad resultatet kommer att bli. Något som inte skrämmer Bodil Rosvall Jönsson.

Bodil_Rosvall— Vi vill se sjukvården och telekomindustrin hitta lösningar tillsammans. Region Skåne har stark inköpsvolym och vill skapa affärsmöjligheter för små- och medelstora innovationsföretag som kan få sjukvården att sänka kostnader och jobba mer effektivt, säger hon i en intervju med Rapidus.

I vintras lämnade Bodil Rosvall Jönsson jobbet som vd för företagsinkubatorn Minc för att ta steget upp och bli Region Skånes näringslivschef. Hon är oroad över de senaste årens minskning av riskkapital i regionen och missnöjd över att statliga riskkapitalbolag lyser med sin frånvaro.

— Industrifonden är väldigt aktiva här nere. Men det finns många statliga aktörer som inte är här, Fouriertransform till exempel. De har kontor i Stockholm och Göteborg och jag kan inte se varför de inte ska finnas på plats i Malmö.

Enligt OECD:s så kallade Territorial Review från i fjol har Skåne den lägsta sysselsättningsgraden i Sverige. Samtidigt råder skriande brist på utbildade ingenjörer. Rosvall Jönsson, som parar jobbet som näringslivsdirektör med vd-skap för Business Region Skåne, vill ha fler utbildningsplatser på de tekniska högskolorna och sätta unga i arbete inom turismen. Men på det sistnämnda området går det trögt.

— De utländska besökarna ökar inte i den omfattning vi vill, säger hon och framhåller att lobbyarbetet som bedrivs i Stockholm och Bryssel är alltför splittrat.

— Om vi ska stärka relationen till Stockholm och EU för att få mer kapital till Skåne så är det inte en one man show. Vi underskattar i bland behovet av att kunna samla sig kring frågor.

Vibeke Hjalmers

Innovationsupphandling är framtiden för den pressade skånska vården, statliga riskkapitalbolag måste flytta hit och den höga ungdomsarbetslösheten bör avhjälpas med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.