torsdag 15 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sonys Lundachef: ”Smärtsamma förändringar ger resultat”

Vinden har vänt för mobiltillverkaren Sony Mobile i Lund. Efter flera tunga år växer nu bolaget snabbt i smartphone-segmentet. Nyrekryteringarna kommer att fortsätta, om än i liten skala.

Som Rapidus berättade förra veckan har Sonys försäljning av mobiltelefoner ökat med närmare 70 procent under första delen av 2013. Enligt Gartner har företaget en marknadsandel på 2,2 procent, jämfört med 1,7 procent i fjol, och flåsar därmed konkurrenter som Lenovo, Huawei och LG i nacken. Sett till smartphone-området isolerat är andelen högre.

BA Molin— Det är väldigt positivt för Sony Mobile, men också för Lund. Vi ser att de smärtsamma förändringar vi gjort ger resultat. Utvecklingen är helt i linje med strategin vi lade i fjol, säger Sony Mobiles skånska platschef Bengt-Arne Molin.

Den huvudsakliga inriktningen i Lund är numera mjukvara och applikationsutveckling. Totalt arbetar 2.200 personer på anläggningen utmed E22, varav cirka 1.800 är anställda och 400 konsulter.

Efter ett stort varsel i fjol höstas har Sony Mobile så smått börjat anställa igen. Det handlar både om ersättningar och nyrekryteringar.

— Vi måste ligga i framkant vad gäller kompetens på mjukvaruområdet. Redan i dag är det svårt att hitta rätt folk inom vissa nischer, säger Bengt-Arne Molin.

Bolaget har senaste tiden flyttat ut stora delar av verksamheten från det så kallade Greenland-huset och samlat sig i den svartvita byggnaden, kallad Glasgow, närmast rondellen i nordöstra Lund.

— Merparten har nu flyttat in i Glasgow, men vi kommer ha kvar viss verksamhet i Greenland under överskådlig framtid, säger Molin.

In i Greenland flyttar bland annat forskningsinstitutet Mapci, tillsammans med indiska Tech Mahindra och Sigma Connectivity. Fastigheten ägs av Vasakronan.

Kristian Svensson

Vinden har vänt för mobiltillverkaren Sony Mobile i Lund. Efter flera tunga år växer nu bolaget snabbt i smartphone-segmentet. Nyrekryteringarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.