onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Sonys Lundachef: ”Smärtsamma förändringar ger resultat”

Vinden har vänt för mobiltillverkaren Sony Mobile i Lund. Efter flera tunga år växer nu bolaget snabbt i smartphone-segmentet. Nyrekryteringarna kommer att fortsätta, om än i liten skala.

Som Rapidus berättade förra veckan har Sonys försäljning av mobiltelefoner ökat med närmare 70 procent under första delen av 2013. Enligt Gartner har företaget en marknadsandel på 2,2 procent, jämfört med 1,7 procent i fjol, och flåsar därmed konkurrenter som Lenovo, Huawei och LG i nacken. Sett till smartphone-området isolerat är andelen högre.

BA Molin— Det är väldigt positivt för Sony Mobile, men också för Lund. Vi ser att de smärtsamma förändringar vi gjort ger resultat. Utvecklingen är helt i linje med strategin vi lade i fjol, säger Sony Mobiles skånska platschef Bengt-Arne Molin.

Den huvudsakliga inriktningen i Lund är numera mjukvara och applikationsutveckling. Totalt arbetar 2.200 personer på anläggningen utmed E22, varav cirka 1.800 är anställda och 400 konsulter.

Efter ett stort varsel i fjol höstas har Sony Mobile så smått börjat anställa igen. Det handlar både om ersättningar och nyrekryteringar.

— Vi måste ligga i framkant vad gäller kompetens på mjukvaruområdet. Redan i dag är det svårt att hitta rätt folk inom vissa nischer, säger Bengt-Arne Molin.

Bolaget har senaste tiden flyttat ut stora delar av verksamheten från det så kallade Greenland-huset och samlat sig i den svartvita byggnaden, kallad Glasgow, närmast rondellen i nordöstra Lund.

— Merparten har nu flyttat in i Glasgow, men vi kommer ha kvar viss verksamhet i Greenland under överskådlig framtid, säger Molin.

In i Greenland flyttar bland annat forskningsinstitutet Mapci, tillsammans med indiska Tech Mahindra och Sigma Connectivity. Fastigheten ägs av Vasakronan.

Kristian Svensson

Vinden har vänt för mobiltillverkaren Sony Mobile i Lund. Efter flera tunga år växer nu bolaget snabbt i smartphone-segmentet. Nyrekryteringarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad