onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fem snabba till Anke Spoorendonk, ny ordförande för regionsamarbetet String

|  ,
|  

Tyska Anke Spoorendonk, justitie-, kultur- och Europaminister i Schleswig-Holstein med danska rötter, är från och med september ny styrelseordförande för String, ett politiskt samarbete mellan Skåne, Själland, Schleswig-Holstein och Hamburg.

String prioriterar infrastruktur, grön tillväxt, forskning, turism och kultur samt barriärer för samarbete. Anke Spoorendonk känner som tidigare ordförande för Sydslesvigs Vælgerforening (det danska minoritetspartiet i Schleswig-Holstein) till gränsöverskridande samarbeten. Hon ser möjligheter för en storregion tillsammans med Öresundsregionen.

För tillfället sysslar du mest med frågan om en dansk-tysk gränsregion efter öppnandet av Fehmarn-förbindelsen 2021. På vilket sätt kan Skåne bidra till en samlad storregion?

Spoorendonk— Region Skåne representerar redan nu ett viktigt bidrag, i och med att Skåne är med i String-samarbetet. Skåne kommer att tjäna ekonomiskt på Fehmarn-förbindelsen och det är en väsentlig motivationsfaktor. Samarbetet handlar om att styrka hela String-regionens potential, inom exempelvis universitets- och forskningsområdet.

Vilken är den tyngsta barriären som måste bort innan en storregion kan fungera?

— Man kan inte säga att regionen inte fungerar. Fehmarn-förbindelsen kommer att styrka infrastrukturen. Men vad som verkligen skulle sätta fart på samarbetet är ett gränsöverskridande erkännande av arbetslivsutbildningar. Möjligheten för att söka arbete i grannlandet finns, men det vore en vinst om transparensen kunde förbättras.

Vi har idag både String och en Öresundskomite. Ska inte de fusionera när Fehmarn-förbindelsen står klar?

— String och Öresundskomiteen har olika mål. I String är målet att öka tillväxt och infrastruktur i hela området. Självklart finns det behov att stämma av saker och ting med varandra, men en fusion ger inget mervärde.

Cirka 50.000 danskar i Nordtyskland får varje år ett tillskott från Danmark på 520 miljoner kronor för kulturinstitutioner och annat. Det håller på att uppstå ett lika stort minoritetstal i Skåne, med för tillfället 20.000 danskar utan något tillskott. Borde inte danska medel fördelas mer jämnt?

— Det är en jämförelse av äpplen och päron. Danskt statsstöd till minoriteten i Sydschleswig är uttryck för en kulturell och nationell gemenskap som sträcker sig tillbaka till folkomröstningen 1920 då gränsen mellan Danmark och Tyskland fastlades. Den danska minoriteten i Sydschleswig är tyska medborgare som ”alltid” bott i Sydschleswig, det vill säga inte invandrat till Schleswig-Holstein.

Hur gör vi med språket i den storregion som String är början till? Danskar och svenskar förstår delvis varandra, men få talar användbar tyska. Blir engelska ett nytt arbetsspråk i en storregion, eller ska vi göra som EU och översätta allt till lokala språk?

— Överordnat är det viktigt att vi i Norden ökar insatserna för att förstå varandra. I Schleswig-Holstein diskuterar vi ofta vikten av att lära sig grannens språk. Det är viktigt att främja danska och tyska i områdena där vi är grannar. Om det lyckas, kommer också det språkliga samarbetet i hela String-regionen att stärkas.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.