fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Novos Sverigechef rekryterar för att öka kliniska studier

|  , ,
|  

Efter ett år som vd för Novo Nordisk svenska säljbolag har Klaus Langhoff-Roos strategin klar hur han ska öka försäljningen av innovativ diabetesmedicin i Sverige. För att förklara värdet av nya men dyrare läkemedel har han rekryterat hälsoekonomer och läkare. På sikt hoppas Langhoff-Roos att ökad försäljning också leder till ökat antal kliniska försök med nya diabetesläkemedel i Sverige.

Sedan tiotalet år tillbaka har huvuddelen av läkemedelsförskrivningen till diabetiker i Sverige varit av äldre preparat som togs fram i mitten av förra århundradet, menar Klaus Langhoff-Roos. Skälen ska främst vara ekonomiska.

Statliga verket TLV som beslutar vilka mediciner som får subventioner i Sverige är den första instans som ska bedöma den samhällsekonomiska nyttan av nya läkemedel. De slutliga besluten sker på regional nivå, när vårdrelaterade budgetar tas. Allra sist i kedjan finns vårdpersonalen som bestämmer vilka mediciner som patienterna faktiskt får.

Klaus Langhoff— Om inte svenska patienter börjar använda mer av de nya och bättre diabetesläkemedlen kan läkemedelsföretag heller inte förlägga sina kliniska studier här, eftersom studierna ska jämföra effekterna mellan dagens bästa mediciner och de substanser som testas på klinik, säger Klaus Langhoff-Roos i en Rapidusintervju.

Enligt 2012 års statistik från läkemedelsorganisationen Efpia låg Sverige långt ner på listan över europeiska länder när det gäller användning av nya diabetespreparat. För att få igång försäljningen av dessa läkemedel har nu Novo Nordisk Scandinavia, som det svenska bolaget heter, rekryterat en stab med specialister inom hälsoekonomi och läkare med uppgift att bearbeta de olika beslutsinstanserna.

De flesta av de drygt 70 anställda på Novo Nordisk Scandinavia sitter i Malmö. Ett 20-tal jobbar uteslutande med klinisk forskning. Omsättningen i Sverige var i fjol nära en miljard kronor. Försäljningen för koncernen Novo Nordisk låg på knappt 80 miljarder danska kronor.

Elisabet Ottosson

Efter ett år som vd för Novo Nordisk svenska säljbolag har Klaus Langhoff-Roos strategin klar hur han ska öka försäljningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.