onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Investor: ”Alligator intressant investering”

Som Rapidus berättade förra veckan går Wallenbergarnas Investor in med 40 miljoner kronor i forskningsbolaget Alligator Bioscience i Lund. Alligator blir en financial investment vid sidan av bland andra Active Biotech.

Totalt ska Alligator ta in 80 miljoner kronor i nytt riskkapital, där alltså börsnoterade Investor står för hälften.

Magnus Dalhammar— Vi kommer att delta i emissionen. Det är en intressant investering, även om den är av begränsad storlek från vår sida, säger Investors Magnus Dalhammar.

Alligator, med vd Sibylle Lenz, startades 2001 som en avknoppning från BioInvent. Företaget forskar kring antikroppsbaserade läkemedel för behandling av cancertumörer.

Bland Investors kärninnehav märks SEB och Ericsson, men bolaget har också satsat i mindre, mer riskfyllda verksamheter. Så sent som i våras gick Investor in med 270 miljoner kronor i börsnoterade Active Biotech. Magnus Dalhammar konstaterar dock att det är ovanligt med satsningar i så små företag som Alligator.

Med affären stärker familjen Wallenberg sitt engagemang i Lund. Som Rapidus rapporterat tidigare är finansfamiljen, genom Foundation Asset Management, också delägare i nanoteknikbolagen Glo och Sol Voltaics, samtidigt som Knut och Alice Wallenbergs stiftelse gått in med pengar i Max IV.

På Alligator Bioscience ska pengarna användas till vidare utveckling av verksamheten. I planen ligger ett köp av Stockholmsbaserade Atlas Therapeutics. Genom den transaktionen blir Altas ägare Carl Borrebaeck och Mathias Uhlén delägare i Alligator.

Kristian Svensson

Som Rapidus berättade förra veckan går Wallenbergarnas Investor in med 40 miljoner kronor i forskningsbolaget Alligator Bioscience i Lund. Alligator […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad