torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Danskar kämpar i motvind i ESS-upphandlingar

Även om Sverige och Danmark samarbetar om ESS har svenska leverantörer en klar fördel jämte de danska i de upphandlingar som börjar ta fart under 2014. Det menar Big Science Sekretariat, BSS, som försöker bereda marken för danska bud i upphandlingarna till den jättelika forskningsanläggningen.

Första mötet om den danska industrins medverkan i ESS har just hållits på DTU. 50 deltagande företag fick lära sig mer om teknik och inköpsprocedurer för anläggningen. Bland de på plats var Automatic Syd, som är intresserade av datahantering, samt Noliac, som tittar på teknikutvecklingen.

— Även om upphandlingarna föregår efter EU-regler har svenskarna flera fördelar, bland annat lägre löner och en geografisk närhet. Utöver det har svenskarna en fördel med språket och lättare tillgång till ESS-organisationen, säger Juliette Forneris, seniorkonsult på Teknologisk Institut som leder det dagliga arbetet med BSS.

Sekretariatet ska agera brygga mellan danskt näringsliv och europeiska forskningsanläggningar som Max IV, ESS och Cern. Utöver informationsspridning sysslar BSS bland annat med kompetensutveckling samt matchmaking i samarbete med Teknoligsk Institut och DTU.  

Från danskt perspektiv är det något av en framgångssaga att ESS ritas av Henning Larsen Architects och COBE. På bygg- och anläggningssidan ser det däremot tuffare ut efter att danska byggkoncernen Pihl & Søn nyligen gick i konkurs. En räcka danska byggbolag ser ut att förlora pengar i konkursen och en hel del byggen står för tillfället stilla.

— Vi kommer nog få danska uppdrag till ESS, men vad själva byggandet beträffar kan det bli svårt just nu då danska bolag främst är upptagna med att få pågående projekt att fungera. Sverige är en utlandsmarknad för danska byggbolag, med annorlunda regler de först måste sätta sig in i innan de kan vara med i en upphandling om ESS. Det ger danska aktörer större omkostnader än de svenska, säger Juliette Forneris.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Het sommar för skånska gamingbolag

    Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

    Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]