söndag 25 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danskar kämpar i motvind i ESS-upphandlingar

Även om Sverige och Danmark samarbetar om ESS har svenska leverantörer en klar fördel jämte de danska i de upphandlingar som börjar ta fart under 2014. Det menar Big Science Sekretariat, BSS, som försöker bereda marken för danska bud i upphandlingarna till den jättelika forskningsanläggningen.

Första mötet om den danska industrins medverkan i ESS har just hållits på DTU. 50 deltagande företag fick lära sig mer om teknik och inköpsprocedurer för anläggningen. Bland de på plats var Automatic Syd, som är intresserade av datahantering, samt Noliac, som tittar på teknikutvecklingen.

— Även om upphandlingarna föregår efter EU-regler har svenskarna flera fördelar, bland annat lägre löner och en geografisk närhet. Utöver det har svenskarna en fördel med språket och lättare tillgång till ESS-organisationen, säger Juliette Forneris, seniorkonsult på Teknologisk Institut som leder det dagliga arbetet med BSS.

Sekretariatet ska agera brygga mellan danskt näringsliv och europeiska forskningsanläggningar som Max IV, ESS och Cern. Utöver informationsspridning sysslar BSS bland annat med kompetensutveckling samt matchmaking i samarbete med Teknoligsk Institut och DTU.  

Från danskt perspektiv är det något av en framgångssaga att ESS ritas av Henning Larsen Architects och COBE. På bygg- och anläggningssidan ser det däremot tuffare ut efter att danska byggkoncernen Pihl & Søn nyligen gick i konkurs. En räcka danska byggbolag ser ut att förlora pengar i konkursen och en hel del byggen står för tillfället stilla.

— Vi kommer nog få danska uppdrag till ESS, men vad själva byggandet beträffar kan det bli svårt just nu då danska bolag främst är upptagna med att få pågående projekt att fungera. Sverige är en utlandsmarknad för danska byggbolag, med annorlunda regler de först måste sätta sig in i innan de kan vara med i en upphandling om ESS. Det ger danska aktörer större omkostnader än de svenska, säger Juliette Forneris.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Starfish – vad hände sedan?

    PODD: Starfish of Sweden har utvecklat en teknologi för madrasser och andra möbler som gör att trycksår kan undvikas. Den […]


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Starkt Beijer Ref trots kyliga tider

    Värme- och kylgrossisten Beijer Ref visar en stark tillväxt i både omsättning och resultat för det första kvartalet 2025. Aktien sticker på börsen efter torsdagens rapport.

  • Förvärven uteblev för växande Inwido

    Fönsterkoncernen Inwido jagar förvärv för att nå ett ambitiöst omsättningsmål. Men det blev inga förvärv under första kvartalet. Vd Fredrik Meuller förklarar varför.

  • Nattaro byter vd: ”Mer marknadsdriven”

    Nattaro Labs utser nuvarande marknadschef Fredrik Trulsson till ny vd. Anledningen är att Medicon Village-bolaget vill öka försäljningen. Avgående vd Carl-Johan Gustafson tar plats i styrelsen.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.