torsdag 25 april 2024

inloggad som

Scalado monteras ner bit för bit

I skuggan av storaffären mellan Microsoft och Nokia tuggar det kvarvarande Scalado i Lund på med runt tio existerande kundkontrakt. Men kostymen blir allt mindre. Det senaste halvåret har personalen bantats från ett trettiotal till tio anställda och en rad kontor och dotterbolag i utlandet har bommats igen.

Då Nokia köpte IP-rättigheterna och majoriteten av utvecklingspersonalen 2012 hade Scalado kontor i bland annat Sydkorea och kinesiska Chengdu samt dotterbolag med säljresurser i Kalifornien, Hong Kong, Japan och Belgien. Utöver verksamheten i Lund återstår i dag bara tre anställda i Taiwan. I januari lämnade tidigare vd:n Håkan Persson bolaget och i somras slutade även grundaren Fadi Abbas. Kvar från grundarkvartetten finns Maziar Jahanshahi, som agerar internjurist.

Vid Nokias uppköp hade Scalado kontrakt med en lång rad mobil- och hemelektronikjättar, däribland Samsung, HTC, LG och Motorola. Det sista kundavtalet löper ut 2017, men Scalados vd Bo-Göran Jaxelius räknar inte med att behöva hålla liv i bolaget så länge.

— Hur länge bolaget finns kvar beror på hur länge kunderna vill fortsätta använda tekniken. Den vidareutvecklas ju inte. Hittills har avvecklingen gått enligt plan och faktiskt något snabbare, säger han.

Erik Olausson

I skuggan av storaffären mellan Microsoft och Nokia tuggar det kvarvarande Scalado i Lund på med runt tio existerande kundkontrakt. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.