måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Trippelsmällen mot Precise Biometrics

|  ,
|  

Kort sagt: De senaste veckornas ras på börsen för det tidigare så hajpade fingeravtrycksbolaget Precise Biometrics är en tydlig spegel av hur extremt viktigt det är att ledning och styrelse inte tar beslut eller agerar på ett sätt som riskerar att stjälpa förtroendet. Det gäller i synnerhet högt värderade förhoppningsbolag, det vill säga bolag med små eller obefintliga intäkter men med en aktiekurs där stora framtida framgångar redan är intecknade.

Av Anders Haskel, gästskribent

När är bästa tillfället för en vd att sälja aktier i det egna bolaget? ”Aldrig” är förmodligen det bästa svaret. Och det gäller oavsett anledningen till försäljningen.

Jag är i grunden vän av den så kallade pilotskolan som innebär att en börs-vd bör äga aktier i det egna bolaget. Innehavet bör dessutom vara av tillräcklig storlek för att en positiv utveckling för företaget ska få en väsentlig betydelse för vederbörandes privatekonomi.

Den vd som fullt ut anammar pilotskolan ger sig samtidigt ut på en svår balansgång som handlar om att innehavet aldrig får bli så stort att det riskerar att skapa allvarliga privatekonomiska bekymmer. De privatekonomiska intressena får aldrig tillåtas att ta överhanden på ett sätt som gör att hänsynen till den egna plånboken väger tyngre än omsorgen om övriga aktieägare.

Exakt en sådan situation tycks vd Thomas Marschall i det hajpade fingeravtrycksbolaget Precise Biometrics i Lund ha försatt sig i. Förra veckan meddelade han via ett pressutskick att han av privatekonomiska skäl sålt alla sina aktier i bolaget. I samtal med nyhetsbyråer hävdade han senare att det var en uppgörelse efter en skilsmässa som låg bakom försäljningen. Aktiemarknaden hade dock föga förståelse för förklaringen och sänkte aktien med ungefär 15 procent.

Igår publicerade tidningen Affärsvärlden en säljrekommendation på Precise-aktien med den fyndiga rubriken ”Bäst hålla fingrarna borta”. Även om andra argument vägs in är tidningens negativa syn till stor del föranledd av vd:ns aktieförsäljning. Bland annat skriver Affärsvärlden ”att en börs-vd säljer alla sina aktier är en extremt tydlig signal till företagets aktieägare”. Dessutom påpekar tidningen att ett par andra insiders nyligen sålt hela eller delar av sitt innehav. Av insiderstatistik framgår att en av dessa är finanschefen, det vill säga en centralt placerad person med stor insyn i verksamheten.

Men Thomas Marschalls försäljning är inte det enda slaget mot Precise Biometrics aktieägare under den senaste månaden. I anslutning till att nya pengar togs in till bolaget genom en riktad nyemission i början av september föll aktien med drygt 10 procent.

Utspädningen för de gamla ägarna blev visserligen inte särskilt stor, men prislappen på 3,90 per aktie stack ändå i ögonen och innebar en till synes rejäl förmån för, som det uttrycks i pressmeddelandet, de ”nya, ur finansiellt perspektiv strategiskt viktiga ägare” som kom in i bolaget genom emissionen. Bara någon dag tidigare hade aktien handlats på toppnivån 5 kronor. Det är lätt att undra vilka dessa nya ägare är, som är så viktiga att de ska få köpa in sig till en kraftig rabatt på alla andra ägares bekostnad.

Riktade emissioner av det här slaget är en metod som blivit vanlig under senare år och som mött en hel del kritik eftersom de gamla ägarna inte ges möjlighet att vara med och köpa aktier till de ofta fördelaktiga villkor som sätts upp.

I fallet med Precise såg förvisso vd:n till att glädjen över att få teckna till kraftigt rabatterad kurs inte blev särskilt långvarig. Knappt två veckor senare kom Thomas Marschalls försäljning och idag befinner sig aktien ungefär 25 procent under emissionskursen.

En tredje motgång för bolaget kom nämligen i måndags när information spreds i media om att ett hackernätverk skulle ha hittat ett sätt att ta sig igenom fingeravtrycksläsaren på Apples nya iPhone. Många betvivlade trovärdigheten i uppgifterna. Sant eller inte, förtroendet för säkerheten kring fingeravtrycksteknik fick sig en känga som ytterligare ökade tvivlet huruvida Precise någonsin kan nå upp till en försäljning som motiverar företagets värde på börsen.

Kort sagt: De senaste veckornas ras på börsen för det tidigare så hajpade fingeravtrycksbolaget Precise Biometrics är en tydlig spegel […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Lyckegård kapar förlusten – och lämnar Skåne

    Lyckegård Group minskar förlusten rejält för 2024. Till stor del beror det på att koncernen har kapat det olönsamma affärsområdet Soil & Seed. Nu meddelar bolaget att verksamheten flyttas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Alfa Laval förteget om framtidsplanerna

    KOMMENTAR: Alfa Laval vill köpa ett franskt bolag inom kryoteknik – tekniken att kyla ned ämnen till under minus 150 grader. Priset är närmare 9 miljarder kronor. Området är helt nytt för Lundabolaget. Ändå kan inte Alfa Laval vaska fram en talesperson som kan ge en strategisk bakgrund till affären.

  • Koenigsegg tar första steget mot börsen

    Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg stuvar om i bolagstoppen och det Ängelholmsbaserade bolaget går från privat till publikt. Samtidigt ska de drygt 800 anställda få chansen att bli delägare genom personaloptioner.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.