fredag 29 mars 2024

inloggad som

Trippelsmällen mot Precise Biometrics

|  ,
|  

Kort sagt: De senaste veckornas ras på börsen för det tidigare så hajpade fingeravtrycksbolaget Precise Biometrics är en tydlig spegel av hur extremt viktigt det är att ledning och styrelse inte tar beslut eller agerar på ett sätt som riskerar att stjälpa förtroendet. Det gäller i synnerhet högt värderade förhoppningsbolag, det vill säga bolag med små eller obefintliga intäkter men med en aktiekurs där stora framtida framgångar redan är intecknade.

Av Anders Haskel, gästskribent

När är bästa tillfället för en vd att sälja aktier i det egna bolaget? ”Aldrig” är förmodligen det bästa svaret. Och det gäller oavsett anledningen till försäljningen.

Jag är i grunden vän av den så kallade pilotskolan som innebär att en börs-vd bör äga aktier i det egna bolaget. Innehavet bör dessutom vara av tillräcklig storlek för att en positiv utveckling för företaget ska få en väsentlig betydelse för vederbörandes privatekonomi.

Den vd som fullt ut anammar pilotskolan ger sig samtidigt ut på en svår balansgång som handlar om att innehavet aldrig får bli så stort att det riskerar att skapa allvarliga privatekonomiska bekymmer. De privatekonomiska intressena får aldrig tillåtas att ta överhanden på ett sätt som gör att hänsynen till den egna plånboken väger tyngre än omsorgen om övriga aktieägare.

Exakt en sådan situation tycks vd Thomas Marschall i det hajpade fingeravtrycksbolaget Precise Biometrics i Lund ha försatt sig i. Förra veckan meddelade han via ett pressutskick att han av privatekonomiska skäl sålt alla sina aktier i bolaget. I samtal med nyhetsbyråer hävdade han senare att det var en uppgörelse efter en skilsmässa som låg bakom försäljningen. Aktiemarknaden hade dock föga förståelse för förklaringen och sänkte aktien med ungefär 15 procent.

Igår publicerade tidningen Affärsvärlden en säljrekommendation på Precise-aktien med den fyndiga rubriken ”Bäst hålla fingrarna borta”. Även om andra argument vägs in är tidningens negativa syn till stor del föranledd av vd:ns aktieförsäljning. Bland annat skriver Affärsvärlden ”att en börs-vd säljer alla sina aktier är en extremt tydlig signal till företagets aktieägare”. Dessutom påpekar tidningen att ett par andra insiders nyligen sålt hela eller delar av sitt innehav. Av insiderstatistik framgår att en av dessa är finanschefen, det vill säga en centralt placerad person med stor insyn i verksamheten.

Men Thomas Marschalls försäljning är inte det enda slaget mot Precise Biometrics aktieägare under den senaste månaden. I anslutning till att nya pengar togs in till bolaget genom en riktad nyemission i början av september föll aktien med drygt 10 procent.

Utspädningen för de gamla ägarna blev visserligen inte särskilt stor, men prislappen på 3,90 per aktie stack ändå i ögonen och innebar en till synes rejäl förmån för, som det uttrycks i pressmeddelandet, de ”nya, ur finansiellt perspektiv strategiskt viktiga ägare” som kom in i bolaget genom emissionen. Bara någon dag tidigare hade aktien handlats på toppnivån 5 kronor. Det är lätt att undra vilka dessa nya ägare är, som är så viktiga att de ska få köpa in sig till en kraftig rabatt på alla andra ägares bekostnad.

Riktade emissioner av det här slaget är en metod som blivit vanlig under senare år och som mött en hel del kritik eftersom de gamla ägarna inte ges möjlighet att vara med och köpa aktier till de ofta fördelaktiga villkor som sätts upp.

I fallet med Precise såg förvisso vd:n till att glädjen över att få teckna till kraftigt rabatterad kurs inte blev särskilt långvarig. Knappt två veckor senare kom Thomas Marschalls försäljning och idag befinner sig aktien ungefär 25 procent under emissionskursen.

En tredje motgång för bolaget kom nämligen i måndags när information spreds i media om att ett hackernätverk skulle ha hittat ett sätt att ta sig igenom fingeravtrycksläsaren på Apples nya iPhone. Många betvivlade trovärdigheten i uppgifterna. Sant eller inte, förtroendet för säkerheten kring fingeravtrycksteknik fick sig en känga som ytterligare ökade tvivlet huruvida Precise någonsin kan nå upp till en försäljning som motiverar företagets värde på börsen.

Kort sagt: De senaste veckornas ras på börsen för det tidigare så hajpade fingeravtrycksbolaget Precise Biometrics är en tydlig spegel […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]