fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Universitetet vill åt låsta Ideonpengar för ESS — regleringsbeslut krävs

När regeringen lade fram sin budgetproposition förra veckan stod det klart att Lunds universitet redan under nästa år måste gå in med kapital i ESS-projektet. Rektor Per Eriksson kräver nu tillgång till frysta konton för att kunna göra en delbetalning.

Per Eriksson har för avsikt att använda de pengar som fortfarande finns kvar sedan Lunds universitet 2009 sålde sina aktier i forskningsparken Ideon AB, för 120 miljoner kronor till Wihlborgs. Pengarna öronmärktes för ESS, och cirka 38 miljoner förbrukades för en uppstart av ESS-kontoret. 2010 överlämnades resterande medel till utbildningsdepartementet.

Enligt Per Eriksson finns en överenskommelse om att universitetet åter ska få tillgång till pengarna för att kunna göra en delbetalning av ESS. Beloppet som ska betalas nästa år, om riksdagen antar regeringens förslag, är 284 miljoner kronor.

Men innan Ideonpengarna finns i universitets händer igen krävs ett aktivt regleringsbeslut, och det kan inte tas förrän riksdagen har tagit beslut om budgeten, vilket normalt görs i december.

per eriksson 2— Skulle de försöka med något annat från regeringens sida, än att ge oss pengarna, kommer vi att kriga. Det skulle strida mot den muntliga överenskommelse som vi hade, säger Per Eriksson till Rapidus.

Går man tillbaka till 2009, då regeringen godkände universitets försäljning av aktierna i Ideon, står det i statsbudgeten att ”försäljningsintäkterna ska återföras mot inkomsttitel”. Det innebär att myndigheten, i detta fall universitetet, inte får disponera pengarna som de vill.

— Nej, pengarna är fortfarande låsta, men de ska gå till Lunds universitet och ESS. När vi kommer att besluta om detta kan jag inte svara på. Vi kan inte låsa oss till något årtal, säger Elin Boberg, pressekreterare åt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Lunds universitets andel i Ideonbolaget var 60 procent, vilket man redan 2006 gjorde upp med Wihlborgs om att sälja. Samtidigt sålde också Erik Pensers Yggdrasil sina 40 procent av Ideon till Wihlborgs. Vid försäljningen ingick fastigheten Betahuset, med 24.000 kvadratmeter lokaler, i Ideon AB. År 2012 gick Lunds universitet åter in som en mindre delägare i det delvis omgjorda strategibolaget Ideon AB.

Jennie Lorentsson

När regeringen lade fram sin budgetproposition förra veckan stod det klart att Lunds universitet redan under nästa år måste gå […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.

  • Starkt Beijer Ref trots kyliga tider

    Värme- och kylgrossisten Beijer Ref visar en stark tillväxt i både omsättning och resultat för det första kvartalet 2025. Aktien sticker på börsen efter torsdagens rapport.

  • Förvärven uteblev för växande Inwido

    Fönsterkoncernen Inwido jagar förvärv för att nå ett ambitiöst omsättningsmål. Men det blev inga förvärv under första kvartalet. Vd Fredrik Meuller förklarar varför.