torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Universitetet vill åt låsta Ideonpengar för ESS — regleringsbeslut krävs

När regeringen lade fram sin budgetproposition förra veckan stod det klart att Lunds universitet redan under nästa år måste gå in med kapital i ESS-projektet. Rektor Per Eriksson kräver nu tillgång till frysta konton för att kunna göra en delbetalning.

Per Eriksson har för avsikt att använda de pengar som fortfarande finns kvar sedan Lunds universitet 2009 sålde sina aktier i forskningsparken Ideon AB, för 120 miljoner kronor till Wihlborgs. Pengarna öronmärktes för ESS, och cirka 38 miljoner förbrukades för en uppstart av ESS-kontoret. 2010 överlämnades resterande medel till utbildningsdepartementet.

Enligt Per Eriksson finns en överenskommelse om att universitetet åter ska få tillgång till pengarna för att kunna göra en delbetalning av ESS. Beloppet som ska betalas nästa år, om riksdagen antar regeringens förslag, är 284 miljoner kronor.

Men innan Ideonpengarna finns i universitets händer igen krävs ett aktivt regleringsbeslut, och det kan inte tas förrän riksdagen har tagit beslut om budgeten, vilket normalt görs i december.

per eriksson 2— Skulle de försöka med något annat från regeringens sida, än att ge oss pengarna, kommer vi att kriga. Det skulle strida mot den muntliga överenskommelse som vi hade, säger Per Eriksson till Rapidus.

Går man tillbaka till 2009, då regeringen godkände universitets försäljning av aktierna i Ideon, står det i statsbudgeten att ”försäljningsintäkterna ska återföras mot inkomsttitel”. Det innebär att myndigheten, i detta fall universitetet, inte får disponera pengarna som de vill.

— Nej, pengarna är fortfarande låsta, men de ska gå till Lunds universitet och ESS. När vi kommer att besluta om detta kan jag inte svara på. Vi kan inte låsa oss till något årtal, säger Elin Boberg, pressekreterare åt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Lunds universitets andel i Ideonbolaget var 60 procent, vilket man redan 2006 gjorde upp med Wihlborgs om att sälja. Samtidigt sålde också Erik Pensers Yggdrasil sina 40 procent av Ideon till Wihlborgs. Vid försäljningen ingick fastigheten Betahuset, med 24.000 kvadratmeter lokaler, i Ideon AB. År 2012 gick Lunds universitet åter in som en mindre delägare i det delvis omgjorda strategibolaget Ideon AB.

Jennie Lorentsson

När regeringen lade fram sin budgetproposition förra veckan stod det klart att Lunds universitet redan under nästa år måste gå […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.