lördag 15 juni 2024

inloggad som

Strukturförändring gynnar skånsk IT-koncern

Lundabaserade e-handels- och e-learningkoncernen InXL har senaste året ökat personalstyrkan från 60 till 75 personer. Bakom tillväxten ligger bland annat en trend där ansvaret för utbildningar i företag och organisation i allt högre grad flyttas över från personal- till marknadsavdelningarna, uppger vd Per Wargéus.

Under 2011 gjordes strukturen om i dåvarande Avensia. Konsultverksamheten övergick till dotterbolaget Lightstorm, sedermera omdöpt till Force12. Sedan dess har moderbolaget Avensia Innovation bytt namn till InXL Innovation och verksamheten delats upp i de fyra dotterbolagen Avensia, Force12, Mashie och Grade. 

Avensia och Force12 står tillsammans för omkring två tredjedelar av koncernens omsättning. Grade utvecklar system för e-learning och Mashie har tagit fram ett digitalt kostplaneringssystem.

En av Grades senaste storaffärer var med Regionalt Cancercentrum Norr i Umeå, och Per Wargéus ser stora möjligheter inom hälso- och sjukvårdsområdet.

Per Wargeus— Vi märker också att många universitet börjar bli mer affärsdrivande och vill synas mer på marknaden, vilket gynnar oss. Generellt sett flyttar allt fler ansvaret för utbildning från personal- till marknadsavdelningen och det leder till att det satsas mer pengar på området, säger Per Wargéus.

Koncernen har kontor i Lund, Helsingborg, Köpenhamn och Stockholm och är sedan 2007 noterat på First North. Första halvåret var omsättningen 36,7 miljoner kronor, knappt fem miljoner kronor mer än motsvarande period ifjol.

— Eftersom vi är börsnoterade kommunicerar vi inte specifika siffror i förväg, men vi har bra tryck på e-handelsområdet där vi anser oss vara marknadsledande i Sverige, säger Per Wargéus.

Anders Frick

Lundabaserade e-handels- och e-learningkoncernen InXL har senaste året ökat personalstyrkan från 60 till 75 personer. Bakom tillväxten ligger bland annat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

  Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

 • Solid X blåser av fusionen

  Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

 • Kungens solceller i konkurs

  Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

 • Nya pengar till Gridly

  Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.