torsdag 21 november 2024

inloggad som

Forskningsavknoppning jagar kapital för botemedel mot reumatism

Lundabolaget Idogen jagar 20 miljoner kronor i ny finansiering för att ta sin första läkemedelskandidat genom tidiga studier på människa. Bolaget stödjer sin aktuella finansieringsrunda på resultat från djurförsök som indikerar att metodiken skulle kunna inte bara behandla utan även bota autoimmun sjukdom som diabetes och ledgångsreumatism.

Om metodiken lyckas skulle även den i dag livslånga behandlingen med immundämpande medicinering som krävs efter en transplantation kunna undvikas, uppger Lars Hedbys, styrelseordförande och medgrundare.

— Vi planerar en ny sjukdomsspecifik behandlingsmetodik som, om vi lyckas, en gång för alla gör patienten tolerant mot ämnen som normalt triggar igång immunförsvaret. Något sådant finns inte i dag, utan existerande läkemedel enbart dämpar immunsystemets funktion, säger Lars Hedbys.

Immunsystemet har hela tiden en intern dialog där nya celler programmeras för att veta vilka ämnen som ska tolereras respektive attackeras. Vid autoimmun sjukdom slår systemet fel och kroppens egna celler angrips.

Med Idogens tänkta metod plockas specifika immunceller ut från patienten och behandlas med bolagets läkemedelskandidat IN-101 och det antigen som framkallar besvären. Immuncellerna, som genom förfarandet omprogrammeras till att uttrycka tolerans mot antigenet, förs sedan tillbaka till patienten.

Läkemedelskandidaten ska först testas på sjukdomen myastenia gravis, en ovanlig autoimmun muskelsjukdom där det i dag finns ett stort behov av ny förbättrad behandling, enligt Lars Hedbys. Detta skulle kunna ge ett nytt läkemedel så kallad orphan drug-status, en marknadsmässig fördel under tio år efter lansering.

Idogen grundades av de tre Lundaforskarna Leif G Salford, Hans-Olov Sjögren, Bengt Widegren samt Ventac Partners med Lars Hedbys. Sedan 2012 är Lunds universitets innovationsbolag Luis företagets första externa ägare med 15 procent, medan grundarna och ledningen äger resten av aktierna.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Idogen jagar 20 miljoner kronor i ny finansiering för att ta sin första läkemedelskandidat genom tidiga studier på människa. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.