onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Skånska bemanningsbranschen repar mod

För ett år sedan rapporterade Rapidus om hur den skånska bemanningsbranschen gick i otakt med övriga landet och var inne i en djup svacka. I senaste rapporten från Bemanningsföretagen framgår att läget i Skåne är fortsatt tufft, men att södra Sverige faktiskt nu går bättre än övriga storstadsregioner.

Stålbadet för skånska bemanningsbranschen har tvingat fram flera ommöbleringar i ägarleden. Under fjolåret gick Assist Bemanning och Stellan Palm & Partners ihop och bildade en ny skånsk storspelare, konkursboet efter Effekt Personal köptes upp av Montico, och som Rapidus rapporterar i dag tar Dreamwork in en ny majoritetsägare för att ta bolaget vidare.

Rapidus har gått igenom 2012 års bokslut från de största skånska bolagen inom rekryterings- och bemanningsbranschen och fram träder en nedgång på bred front under 2012. Den totala vinsten för de 37 företag som ingår i kartläggningen stannade på blygsamma 15 miljoner kronor, att jämföra med 35 miljoner 2011. Likaså dalade omsättningen med 11 procent till sammanlagt 668 miljoner kronor.

Men att döma av de senaste siffrorna från branschorganisationen Bemanningsföretagen verkar den skånska avmattningen ha avtagit under inledningen på 2013. Bland medlemsföretagen i Sydsverige minskade omsättningen under det första halvåret med marginella tre procent, att jämföra med en nedgång på åtta procent i Västsverige och nio procent i Stockholmsregionen.

Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström vill inte dra allt för stora växlar på siffrorna från ett par kvartal, men han ser en trend där branschföretagen försöker röra sig uppåt i värdekedjorna.

Henrik Ba_ckstro_m— Jag hör väldigt ofta att vinstmarginalerna pressas, därför är det många aktörer som vill jobba mer på chefsnivå där kunderna är mindre priskänsliga. Bolagen försöker också ta större uppdrag där de ansvarar för hela avdelningar, det märks tydligt inom logistik och entreprenad, säger Henrik Bäckström.

Inom sektorerna uthyrning och rekrytering minskar omsättningen i södra Sverige fortsatt, men i lägre takt än 2012. Nedgången kompenseras till viss del av ökningar inom sektorerna entreprenad och omställningsarbete.

Joel Lyth

För ett år sedan rapporterade Rapidus om hur den skånska bemanningsbranschen gick i otakt med övriga landet och var inne […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.