onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sparbankerna ökar på pressad marknad

Den nya banken som ska bildas genom fusionen av 1826 och Färs & Frosta blir Skånes största sparbank. Men inte med någon jättemarginal, visar Rapidus genomgång av de fyra största sparbankernas färska halvårsbokslut.

Samtliga skånska bankchefer som Rapidus talat med vittnar om en svag marknad, framförallt för bolån, och hård kamp om kunderna.

bertil-engström— Det är tuff konkurrens, Skåne har många banker jämfört med övriga Sverige, säger Färs & Frostas vd Bertil Engström.

Därtill har det låga ränteläget pressat bankernas marginaler. Räntenettot har exempelvis minskat med 12 procent för Sparbanken 1826 och 17 procent för Färs & Frosta.

Samtidigt har samtliga fyra banker utom Sparbanken Syd ökat sina affärsvolymer. Störst tillväxt har Sparbanken Öresund, som efter en nästan sjuprocentig ökning slog igenom hundramiljardersvallen med 101,4 miljarder i affärsvolym. Det kan jämföras med de tänkta fusionsparterna 1826 och Färs och Frosta, vars sammanlagda affärsvolym för samma period var 116,8 miljarder.

lars-ljungalv_2— Det går bra för oss, framförallt på företagssidan och framförallt i Malmöregionen där vi växer kraftigt. Men även på de andra orterna håller vi våra marknadsandelar, säger Sparbanken Öresunds vd Lars Ljungälv.

Företagskunder står i dag för 30 procent av Sparbanken Öresunds affärsvolym, målet är att öka den andelen till 40 procent inom tre år. Samtidigt bantas organisationen, under halvåret har banken stängt sju kontor på fem orter och reducerat personalstyrkan med 30 personer till cirka 600 anställda.

— Vi har en utmaning i att vi fortfarande har en för hög kostnadsnivå och kommer fortsätta effektiviseringen, säger Lars Ljungälv.

I kombination med minskade kreditförluster har svältkuren gjort ordentligt avtryck i räkenskaperna. Rörelseresultatet närapå fördubblades från 58,8 till 110,8 miljoner kronor. Det kan jämföras med Sparbanken 1826, vars rörelseresultat minskade med 13 procent till 107,3 miljoner, eller Färs & Frosta, som minskade marginellt till 151 miljoner kronor. För Sparbanken Syd landade rörelseresultatet på 100,3 miljoner kronor, men då står försäljningen av Swedbankaktier för 82 miljoner. Vd Susanne Kallur säger sig inte vara orolig för den nya storbanken som Färs & Frosta och 1826 bildar.

Susanne-Kallur— Färs & Frosta är en av våra största konkurrenter och den nya banken blir en stor vinstmaskin. Men det är bara vi som kommer vara genuint lokala här i Ystad. Vi har vårt existensberättigande här och kommer ha större fokus på hemmamarknaden än den nya storbanken, säger hon.

För Färs & Frostas del är tanken med fusionen i första hand att klara den nuvarande konkurrensen. Men på sikt finns även ambitionen att växa utanför nuvarande ramar, uppger Bertil Engström.

— Som ett steg två kommer vi jobba på att bli större. Tillsammans är vi starkt rustade för att kunna expandera framåt, säger han.

Erik Olausson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.

  • Västra Hamnen öppnar på Medicon Village

    Västra Hamnen Corporate Finance öppnar kontor på Medicon Village i Lund. – Vi vill komma närmare de många life science-bolag som behöver finansiering, säger vd Oscar Ahlgren.

  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.