fredag 3 maj 2024

inloggad som

Hamnsamarbete över Sundet strandar

För ett år sedan presenterade Copenhagen Malmö Port (CMP) och Helsingborgs Hamn stora planer på ett gemensamt driftbolag för att stärka logistiken i Öresund. Men hittills har ingenting hänt och nu har alla planer på ett utvidgat samarbete skjutits på en obestämd framtid.

När nyheten om ett samarbete mellan de två storhamnarna i Öresund presenterades talade medierna om ett intentionsavtal och på CMP hemsida går det fortfarande att läsa om planerna. Bakgrunden för fusionen var en hårdnad konkurrens i hela Öresundsregionen.

Nu bekräftar CMP:s vd Johan Röstin emellertid för Rapidus att fusionsplanerna med Helsingborg hamn har havererat. 

johan rostin port— Helsingborgs Hamn har helt enkelt hoppat av avtalet från i somras. Vi har fått veta att tajmningen inte är den rätta, säger Johan Röstin till Rapidus.

Helsingborgs Hamn ägs av Helsingborg Stad som det senaste året har fått lägga kraft på att hantera en ledarkris i hamnbolaget. I november, fyra månader efter att fusionsplanerna presenterades, blev Helsingborgs Hamns vd Jo Kristian Okstad avskedad utan att orsakens preciserades närmare. Det enda som framkom var att det inte skulle ha att göra med det planerade samarbetet med CMP. Tidigare chefen för Barsebäcks kärnkraftsverk tog tillfälligt över vd-rollen innan Niels Vallø blev en mer permanent lösning i april 2013.

CMP har ännu inte tagit ställning till om de ska försöka få med andra hamnar i ett Öresundssamarbete. 

— Vi har inte diskuterat Køge eller Helsingør Havn som hade varit en naturlig fortsättning om Helsingborgs Hamn hade sagt ja. Vi är positiva till regionalt samarbete, det är inget jag vill utesluta, men det är inget som är aktuellt i dag.

Klik her for at se dansk version af artikeln 

Keld Broksø

För ett år sedan presenterade Copenhagen Malmö Port (CMP) och Helsingborgs Hamn stora planer på ett gemensamt driftbolag för att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.