onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

EU-stöd till uppsagda går om intet

|  ,
|  

Ett 70-tal före detta AstraZeneca-anställda i Lund är fortfarande helt eller delvis arbetslösa efter nedläggningen våren 2011. Arbetsförmedlingen fick förra året 35 miljoner kronor i öronmärkt stöd till uppsagda från AstraZeneca från Europeiska globaliseringsfonden. Men Rapidus kan i dag berätta att hälften av pengarna ser ut att brinna inne.

Stödet omfattar de 760 före detta AstraZeneca-anställda i hela Sverige som var arbetslösa i december 2011, varav 417 fanns i Lund. Projektets totala budget är på 55 miljoner kronor där EU-medlen står för 65 procent — 35 miljoner kronor — och resten skjuts till från Arbetsförmedlingen.

Hittills har det gått åt mindre pengar än planerat, och Arbetsförmedlingen räknar bara med att hinna förbruka hälften av EU-stödet fram tills projektets slut vid årsskiftet. Resterande 17 miljoner kronor hinner man inte utnyttja.

— Vår ambition är att använda så mycket vi kan på arbetsmarknadspolitiskt motiverade insatser som förkortar vägen till en egen försörjning. De insatser som kan bli aktuella nu är bland annat kortare utbildningar, säger Matz Wahlin, ansvarig från Arbetsförmedlingen i Lund.

En orsak till att det gått åt mindre än budgeterat är att större delen av Arbetsförmedlingens planerade aktivitetsstöd till de uppsagda istället täckts upp av avgångsvederlag och avtalspensioner från AstraZeneca. Över en tredjedel av budgeten bestod av detta, och endast sju procent har använts.

— Dessutom var det ungefär 200 färre än beräknat som skrev in sig om man ser till hela Sverige, varav 100 färre i Lund. De mötte en ljusare arbetsmarknad än vi hade antagit, säger Matz Wahlin till Rapidus.

Av de pengar som hittills förbrukats har mer än hälften gått till utbildning, varav större delen till två anpassade akademiska påbyggnadsutbildningar till apotekare respektive lärare för 17 personer. 1,5 miljoner kronor går även åt till projektet Medicon Skills, se artikel nedan.

Av de 417 före detta AstraZeneca-anställda i Lund som var arbetslösa i december 2011 anmälde sig tre fjärdedelar, 316 personer, till Arbetsförmedlingen. Av dessa är i dag 230 i arbete. 38 är fortfarande öppet arbetslösa medan övriga befinner sig i utbildnings- eller arbetsmarknadsåtgärder.

Elisabet Ottosson

Ett 70-tal före detta AstraZeneca-anställda i Lund är fortfarande helt eller delvis arbetslösa efter nedläggningen våren 2011. Arbetsförmedlingen fick förra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?