torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

EU-stöd till uppsagda går om intet

|  ,
|  

Ett 70-tal före detta AstraZeneca-anställda i Lund är fortfarande helt eller delvis arbetslösa efter nedläggningen våren 2011. Arbetsförmedlingen fick förra året 35 miljoner kronor i öronmärkt stöd till uppsagda från AstraZeneca från Europeiska globaliseringsfonden. Men Rapidus kan i dag berätta att hälften av pengarna ser ut att brinna inne.

Stödet omfattar de 760 före detta AstraZeneca-anställda i hela Sverige som var arbetslösa i december 2011, varav 417 fanns i Lund. Projektets totala budget är på 55 miljoner kronor där EU-medlen står för 65 procent — 35 miljoner kronor — och resten skjuts till från Arbetsförmedlingen.

Hittills har det gått åt mindre pengar än planerat, och Arbetsförmedlingen räknar bara med att hinna förbruka hälften av EU-stödet fram tills projektets slut vid årsskiftet. Resterande 17 miljoner kronor hinner man inte utnyttja.

— Vår ambition är att använda så mycket vi kan på arbetsmarknadspolitiskt motiverade insatser som förkortar vägen till en egen försörjning. De insatser som kan bli aktuella nu är bland annat kortare utbildningar, säger Matz Wahlin, ansvarig från Arbetsförmedlingen i Lund.

En orsak till att det gått åt mindre än budgeterat är att större delen av Arbetsförmedlingens planerade aktivitetsstöd till de uppsagda istället täckts upp av avgångsvederlag och avtalspensioner från AstraZeneca. Över en tredjedel av budgeten bestod av detta, och endast sju procent har använts.

— Dessutom var det ungefär 200 färre än beräknat som skrev in sig om man ser till hela Sverige, varav 100 färre i Lund. De mötte en ljusare arbetsmarknad än vi hade antagit, säger Matz Wahlin till Rapidus.

Av de pengar som hittills förbrukats har mer än hälften gått till utbildning, varav större delen till två anpassade akademiska påbyggnadsutbildningar till apotekare respektive lärare för 17 personer. 1,5 miljoner kronor går även åt till projektet Medicon Skills, se artikel nedan.

Av de 417 före detta AstraZeneca-anställda i Lund som var arbetslösa i december 2011 anmälde sig tre fjärdedelar, 316 personer, till Arbetsförmedlingen. Av dessa är i dag 230 i arbete. 38 är fortfarande öppet arbetslösa medan övriga befinner sig i utbildnings- eller arbetsmarknadsåtgärder.

Elisabet Ottosson

Ett 70-tal före detta AstraZeneca-anställda i Lund är fortfarande helt eller delvis arbetslösa efter nedläggningen våren 2011. Arbetsförmedlingen fick förra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.