lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

EU-stöd till uppsagda går om intet

|  ,
|  

Ett 70-tal före detta AstraZeneca-anställda i Lund är fortfarande helt eller delvis arbetslösa efter nedläggningen våren 2011. Arbetsförmedlingen fick förra året 35 miljoner kronor i öronmärkt stöd till uppsagda från AstraZeneca från Europeiska globaliseringsfonden. Men Rapidus kan i dag berätta att hälften av pengarna ser ut att brinna inne.

Stödet omfattar de 760 före detta AstraZeneca-anställda i hela Sverige som var arbetslösa i december 2011, varav 417 fanns i Lund. Projektets totala budget är på 55 miljoner kronor där EU-medlen står för 65 procent — 35 miljoner kronor — och resten skjuts till från Arbetsförmedlingen.

Hittills har det gått åt mindre pengar än planerat, och Arbetsförmedlingen räknar bara med att hinna förbruka hälften av EU-stödet fram tills projektets slut vid årsskiftet. Resterande 17 miljoner kronor hinner man inte utnyttja.

— Vår ambition är att använda så mycket vi kan på arbetsmarknadspolitiskt motiverade insatser som förkortar vägen till en egen försörjning. De insatser som kan bli aktuella nu är bland annat kortare utbildningar, säger Matz Wahlin, ansvarig från Arbetsförmedlingen i Lund.

En orsak till att det gått åt mindre än budgeterat är att större delen av Arbetsförmedlingens planerade aktivitetsstöd till de uppsagda istället täckts upp av avgångsvederlag och avtalspensioner från AstraZeneca. Över en tredjedel av budgeten bestod av detta, och endast sju procent har använts.

— Dessutom var det ungefär 200 färre än beräknat som skrev in sig om man ser till hela Sverige, varav 100 färre i Lund. De mötte en ljusare arbetsmarknad än vi hade antagit, säger Matz Wahlin till Rapidus.

Av de pengar som hittills förbrukats har mer än hälften gått till utbildning, varav större delen till två anpassade akademiska påbyggnadsutbildningar till apotekare respektive lärare för 17 personer. 1,5 miljoner kronor går även åt till projektet Medicon Skills, se artikel nedan.

Av de 417 före detta AstraZeneca-anställda i Lund som var arbetslösa i december 2011 anmälde sig tre fjärdedelar, 316 personer, till Arbetsförmedlingen. Av dessa är i dag 230 i arbete. 38 är fortfarande öppet arbetslösa medan övriga befinner sig i utbildnings- eller arbetsmarknadsåtgärder.

Elisabet Ottosson

Ett 70-tal före detta AstraZeneca-anställda i Lund är fortfarande helt eller delvis arbetslösa efter nedläggningen våren 2011. Arbetsförmedlingen fick förra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.