Noterade Respiratorius har tecknat avtal med Genovis gällande test och utvärdering av en av bolagets substanser för användning som biomarkör. Nyligen slöt Respiratorius också ett samarbetsavtal med ett annat Lundabolag som i förlängningen ska bana väg för licensavtal med stora läkemedelsföretag.
Avtalet med Genovis gäller Respiratorius substans RESP-3000, där Genovis ska testa substansen som biomarkör vid tidig diagnostik av hjärt- och kärlsjukdomar med hjälp av PET-kamera.
— Intäkterna kommer först om Genovis väljer att gå vidare med projektet, säger Respiratorius vd Johan Drott.
Enligt honom är aktiviteten i bolaget hög och tidigare i sommar inleddes också ett strategiskt samarbete Lundaföretaget Red Glead Discovery rörande ett par andra substansen. Genom det avtalet får Red Glead Discovery rätt att använda Respiratorius patenterade substanser vid externa kunduppdrag. Respiratorius får å sin sida en exponering av sina substanser RESP-1000 och RESP-2000 mot stora läkemedelsföretag.
Tanken med samarbetet är att det ska leda till att läkemedelsbolag vill ingå licensavtal med bolaget för att driva utvecklingen av substanserna vidare mot läkemedel.
— Substanserna kan utvidga luftvägar, vilket gör dem lämpliga som läkemedelskandidater mot sjukdomar som KOL och svår astma. RESP-1000 har även en antiinflammatorisk effekt och RESP 2000-serien en verkansmekanism som påverkar mitokondrierna, det öppnar möjligheten att finna indikationer för andra sjukdomar för båda substansserierna, säger Johan Drott.
För Red Glead Discovery ger de cirka 500 dokumenterade och patenterade substanserna från Respiratorius ett värdefullt bidrag till deras substansbibliotek som erbjuds till deras kunder.
— Tillskottet är helt avgörande för vår attraktionskraft för de lite större bolagen. Vi har inga, på samma sätt unika, substanser sedan tidigare, säger bolagets vd Johan Evenäs.
Red Glead Discovery grundades för två år sedan av Astra Zeneca-anställda. Runt 75 procent av omsättningen kommer för tillfället från svenska kunder, enligt Johan Evenäs. Respiratorius startades 1999 som en avknoppning från Lunds Universitet av Christer Fåhraeus och Staffan Skogwall.
Elisabet Ottosson