fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Respiratorius i avtal med Genovis — jagar licenskunder

Noterade Respiratorius har tecknat avtal med Genovis gällande test och utvärdering av en av bolagets substanser för användning som biomarkör. Nyligen slöt Respiratorius också ett samarbetsavtal med ett annat Lundabolag som i förlängningen ska bana väg för licensavtal med stora läkemedelsföretag.

Avtalet med Genovis gäller Respiratorius substans RESP-3000, där Genovis ska testa substansen som biomarkör vid tidig diagnostik av hjärt- och kärlsjukdomar med hjälp av PET-kamera.

— Intäkterna kommer först om Genovis väljer att gå vidare med projektet, säger Respiratorius vd Johan Drott.

Enligt honom är aktiviteten i bolaget hög och tidigare i sommar inleddes också ett strategiskt samarbete Lundaföretaget Red Glead Discovery rörande ett par andra substansen. Genom det avtalet får Red Glead Discovery rätt att använda Respiratorius patenterade substanser vid externa kunduppdrag. Respiratorius får å sin sida en exponering av sina substanser RESP-1000 och RESP-2000 mot stora läkemedelsföretag.

Tanken med samarbetet är att det ska leda till att läkemedelsbolag vill ingå licensavtal med bolaget för att driva utvecklingen av substanserna vidare mot läkemedel. 

— Substanserna kan utvidga luftvägar, vilket gör dem lämpliga som läkemedelskandidater mot sjukdomar som KOL och svår astma. RESP-1000 har även en antiinflammatorisk effekt och RESP 2000-serien en verkansmekanism som påverkar mitokondrierna, det öppnar möjligheten att finna indikationer för andra sjukdomar för båda substansserierna, säger Johan Drott.

För Red Glead Discovery ger de cirka 500 dokumenterade och patenterade substanserna från Respiratorius ett värdefullt bidrag till deras substansbibliotek som erbjuds till deras kunder.

— Tillskottet är helt avgörande för vår attraktionskraft för de lite större bolagen. Vi har inga, på samma sätt unika, substanser sedan tidigare, säger bolagets vd Johan Evenäs.

Red Glead Discovery grundades för två år sedan av Astra Zeneca-anställda. Runt 75 procent av omsättningen kommer för tillfället från svenska kunder, enligt Johan Evenäs. Respiratorius startades 1999 som en avknoppning från Lunds Universitet av Christer Fåhraeus och Staffan Skogwall.

Elisabet Ottosson

Noterade Respiratorius har tecknat avtal med Genovis gällande test och utvärdering av en av bolagets substanser för användning som biomarkör. Nyligen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.