Årets Roskildefestival blev debuten för ett helt nytt chip-betalningssystem, utvecklat i Köpenhamn. Planen är nu att expandera till festivaler i Sverige, England, Tyskland och Polen nästa år.
— Vi har nu förhandlingar som intensifieras i september så att vi ska vara klara till 2014, säger Gert Funk, vd för Bigefinancials A/S som står bakom betalningschippet Bigewallet.
På Roskildefestivalen användes Bigewallet i form av 35.000 chip-armband i en kontantfri zon för medarbetare, pressfolk och sponsorer. Systemet fungerar så att vid beställning i barer och butiker scannas bara chippet — och betalningen är utförd på några sekunder. Grejen är att det går snabbt och att chippen dessutom har lägre kostnad än traditionella kortsystem. Löpande under arrangemangen kan användaren sätta in pengar på chippen via nätet.
Just denna gång var chipleverantören dock tvungen att leverera en ny uppsättning precis före festivalen, eftersom kvaliteten inte var bra nog. Men med den nya leveransen blev chippet en så stor succé att både Roskildefestivalen och bolaget är står redo för expansion på nästa års festival.
— Vi ska nu göra hela Roskildefestivalen till en kontantfri zon, berättar Gert Funk för Rapidus.
Det kommer i praktiken betyda upp mot 130.000 personer nästa år. I mindre skala har Bigewallet sedan Roskilde också använts på två festivaler på Jylland (i Skive och på Smukfest i Skanderborg).
Bigefinancials har finansierat utvecklingen med bland annat en miljon euro från affärsängeln Peter Wilmar Christensen. Bolaget har idag tolv anställda i Köpenhamn och tio i Ukraina och England. Tills vidare kan Bigewallet utvidgas i hela Europa, eftersom systemet har godkännande från danska finansmyndigheten vilket motsvarar ett EU-godkännande. Företaget hoppas längre fram kunna gå vidare globalt, men det med hjälp av partner i bland annat USA.
Klik her for at se dansk version af artikeln
Keld Broksø