tisdag 8 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danskt betalningschip gjorde succé under sommaren

Årets Roskildefestival blev debuten för ett helt nytt chip-betalningssystem, utvecklat i Köpenhamn. Planen är nu att expandera till festivaler i Sverige, England, Tyskland och Polen nästa år.

— Vi har nu förhandlingar som intensifieras i september så att vi ska vara klara till 2014, säger Gert Funk, vd för Bigefinancials A/S som står bakom betalningschippet Bigewallet.

På Roskildefestivalen användes Bigewallet i form av 35.000 chip-armband i en kontantfri zon för medarbetare, pressfolk och sponsorer. Systemet fungerar så att vid beställning i barer och butiker scannas bara chippet — och betalningen är utförd på några sekunder. Grejen är att det går snabbt och att chippen dessutom har lägre kostnad än traditionella kortsystem. Löpande under arrangemangen kan användaren sätta in pengar på chippen via nätet.

Just denna gång var chipleverantören dock tvungen att leverera en ny uppsättning precis före festivalen, eftersom kvaliteten inte var bra nog. Men med den nya leveransen blev chippet en så stor succé att både Roskildefestivalen och bolaget är står redo för expansion på nästa års festival.

— Vi ska nu göra hela Roskildefestivalen till en kontantfri zon, berättar Gert Funk för Rapidus.

Det kommer i praktiken betyda upp mot 130.000 personer nästa år. I mindre skala har Bigewallet sedan Roskilde också använts på två festivaler på Jylland (i Skive och på Smukfest i Skanderborg).

Bigefinancials har finansierat utvecklingen med bland annat en miljon euro från affärsängeln Peter Wilmar Christensen. Bolaget har idag tolv anställda i Köpenhamn och tio i Ukraina och England. Tills vidare kan Bigewallet utvidgas i hela Europa, eftersom systemet har godkännande från danska finansmyndigheten vilket motsvarar ett EU-godkännande. Företaget hoppas längre fram kunna gå vidare globalt, men det med hjälp av partner i bland annat USA.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Årets Roskildefestival blev debuten för ett helt nytt chip-betalningssystem, utvecklat i Köpenhamn. Planen är nu att expandera till festivaler i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Börstrauma i skånska industriföretag

    Stockholmsbörsen öppnade på måndagen med ett ras i nivå med Lehman Brothers-kraschen 2008. Rapidus har ringt runt och frågat de stora skånska industriföretagen hur de påverkas av handelskriget.

  • Hon blir ny vd på Nationalencyklopedin

    Erfaren innovationsledare med erfarenhet från tech- och finansbranschen ska få kunskapskoncernen att växa internationellt. IT-profilen Anna Werntoft tar över som vd för NE Nationalencyklopedin.

  • Rexor köper Saturnus

    Malmöbolaget Rexor, som utvecklar ett affärssystem för konsulter, köper bolaget Saturnus Advokatsystem. – Med köpet ser vi goda möjligheter att erövra en betydligt större andel av marknaden, säger Rexors vd Stefan Widén.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.