fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Anders Milton tar klubban i TikoMed

Utvecklingsbolaget TikoMed i Viken stärker styrelsen inför arbetet med att utlicensiera sina två första läkemedelsprojekt, mot bland annat svår diabetes. Ny på ordförandeposten är tungviktaren Anders Milton, sedan tidigare ledamot i styrelsen. Vice ordförande blir Ulf Brasen, som bland annat varit vd för Tetra Laval i Storbritannien.

Läkaren Anders Milton har lång styrelseerfarenhet som ordförande hos bland annat medicinteknikbolagen Q-Med och Vironova, men även Röda Korset och Läkarförbundet. Han har dessutom lett flera stora statliga utredningar.

— När vi ska ta våra projekt vidare in i kommersialiseringsfasen vill vi vara rustade inför tuffa förhandlingar med internationella läkemedelsbolag, säger Adam Bruce, grundare och tidigare styrelseordförande som nu blir arbetande ledamot.

TikoMed fokuserar sin produktutveckling på svåra sjukdomar där behandling saknas eller är ineffektiv. Målet är att licensiera ut produkterna efter att effekten är bevisad i kliniska försök. Läkemedelsmyndigheterna i USA och Europa ger sådana produkter särläkemedelstatus för att främja utvecklingen, vilket innebär sju års marknadsexklusivitet i USA och tio år i EU. Under den tiden tillåts ingen konkurrens från kopior.

Marknadspotentialen för bolagets läkemedelskandidat Ibsolvmir beräknats till mer än 1 miljard kronor per år och för TM-400 över 3 miljarder kronor per år.

Första resultaten från klinisk fas II-studie väntas under året för Ibsolvmir, där försök på patienter med svår diabetes typ 1 pågår med finansiellt stöd av amerikanska National Institutes of Health. Substansen förbättrar andelen överlevande celler vid transplantation av så kallade ö-celler, celler som står för insulinproduktionen i kroppen, genom att blockera den naturliga immunförsvarsreaktionen.

Dessutom är samma substans i en fas II-studie tillsammans med amerikanska transplantationsinstitutet Baylor Researh Institute, för behandling av kronisk inflammation i bukspottskörtel, en smärtsam sjukdom där enda boten i dag är att operera bort bukspottkörteln och därefter transplantera in insulinproducerande celler.

Företagets andra substans, TM-400, är i klinisk fas I/II och ska användas vid benmärgstransplantation för att öka mängden av de bildade stamcellerna som kan tas ut från benmärgen. Stamcellerna transplanteras sedan in och återställer patientens immunförsvar vid exempelvis behandling mot blodcancer.

Bolaget, med administrativt säte i Viken utanför Helsingborg och med verksamhet även i Uppsala, bildades 2002 och har åtta anställda.

Elisabet Ottosson

Utvecklingsbolaget TikoMed i Viken stärker styrelsen inför arbetet med att utlicensiera sina två första läkemedelsprojekt, mot bland annat svår diabetes. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.

  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Sandberg pytsar in mer i cancerbolag 

    Medtech-bolaget Reccan gör en riktad nyemission. Största investerare är Sandberg Development, som tidigare gått in med pengar i Lundabolaget. – Utvecklingsfasen är avslutad, säger vd Anna Brodén.

  • Slutar som vd i Bonesupport

    En skånsk börsbomb: Emil Billbäck kliver ner från vd-posten i Bonesupport. — Något var tvunget att hända, säger han till Rapidus.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Euris – ett övergivet bolag

    Veterinärdiagnostikbolaget European Institute of Science, Euris, är på väg att upplösas. Ett misslyckat köp av nätapoteket Apotek365 verkar bli spiken i kistan för bolaget som grundades av Dario Kriz 1990. Nu vill ingen kännas vid det.