tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Anders Milton tar klubban i TikoMed

Utvecklingsbolaget TikoMed i Viken stärker styrelsen inför arbetet med att utlicensiera sina två första läkemedelsprojekt, mot bland annat svår diabetes. Ny på ordförandeposten är tungviktaren Anders Milton, sedan tidigare ledamot i styrelsen. Vice ordförande blir Ulf Brasen, som bland annat varit vd för Tetra Laval i Storbritannien.

Läkaren Anders Milton har lång styrelseerfarenhet som ordförande hos bland annat medicinteknikbolagen Q-Med och Vironova, men även Röda Korset och Läkarförbundet. Han har dessutom lett flera stora statliga utredningar.

— När vi ska ta våra projekt vidare in i kommersialiseringsfasen vill vi vara rustade inför tuffa förhandlingar med internationella läkemedelsbolag, säger Adam Bruce, grundare och tidigare styrelseordförande som nu blir arbetande ledamot.

TikoMed fokuserar sin produktutveckling på svåra sjukdomar där behandling saknas eller är ineffektiv. Målet är att licensiera ut produkterna efter att effekten är bevisad i kliniska försök. Läkemedelsmyndigheterna i USA och Europa ger sådana produkter särläkemedelstatus för att främja utvecklingen, vilket innebär sju års marknadsexklusivitet i USA och tio år i EU. Under den tiden tillåts ingen konkurrens från kopior.

Marknadspotentialen för bolagets läkemedelskandidat Ibsolvmir beräknats till mer än 1 miljard kronor per år och för TM-400 över 3 miljarder kronor per år.

Första resultaten från klinisk fas II-studie väntas under året för Ibsolvmir, där försök på patienter med svår diabetes typ 1 pågår med finansiellt stöd av amerikanska National Institutes of Health. Substansen förbättrar andelen överlevande celler vid transplantation av så kallade ö-celler, celler som står för insulinproduktionen i kroppen, genom att blockera den naturliga immunförsvarsreaktionen.

Dessutom är samma substans i en fas II-studie tillsammans med amerikanska transplantationsinstitutet Baylor Researh Institute, för behandling av kronisk inflammation i bukspottskörtel, en smärtsam sjukdom där enda boten i dag är att operera bort bukspottkörteln och därefter transplantera in insulinproducerande celler.

Företagets andra substans, TM-400, är i klinisk fas I/II och ska användas vid benmärgstransplantation för att öka mängden av de bildade stamcellerna som kan tas ut från benmärgen. Stamcellerna transplanteras sedan in och återställer patientens immunförsvar vid exempelvis behandling mot blodcancer.

Bolaget, med administrativt säte i Viken utanför Helsingborg och med verksamhet även i Uppsala, bildades 2002 och har åtta anställda.

Elisabet Ottosson

Utvecklingsbolaget TikoMed i Viken stärker styrelsen inför arbetet med att utlicensiera sina två första läkemedelsprojekt, mot bland annat svår diabetes. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.