onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ändrat fokus när EntomoPharm går efter läkemedelsjättar

Från att tidigare ha riktat sig mot mindre life science-bolag satsar dansk-svenska EntomoPharm nu på de riktigt stora spelarna som första kundgrupp till bolagets läkemedelstester på gräshoppor.

— Vi trodde att våra kunder skulle vara alla små bioteknikbolag, men nu ser deras resurser för forskning annorlunda ut. Istället riktar vi in oss på de tio största bolagen, varav vi i dag har kontrakt för initiala tester med tre och förhandlingar med ytterligare två, säger EntomoPharms vd och grundare Peter Aardal Nielsen utan att vilja precisera vilka läkemedelsjättar bolaget har skrivit avtal med.

Han tror försäljningen tar fart i höst. Förhoppningen är att bolagen efter utvärdering av pilotkörningarna beslutar att ta in gräshoppsmodellen som en standardmetod för att utvärdera läkemedelskandidater i den första gallringen bland substanser.

I dag används antingen cellmodeller, som är billiga men kan ge osäkert resultat, eller så använder forskarna råttor, vilket är betydligt dyrare. EntomoPharms gräshoppstest är ett alternativ som ger likvärdigt resultat som råttmodeller.

Gräshoppornas blod-hjärnbarriär, som skyddar hjärnan från främmande ämnen, har samma transportmekanismer för läkemedel som hos bland annat råtta och människa. Därmed kan modellen både ge indikation på förekomst av substans och kvantifiera mängden som tar sig över barriären och stannar kvar i hjärnan.

EntomoPharm har fyra anställda i Lund och två i Köpenhamn. Utvecklings- och kundprojekten sker i Lund. Peter Aardal Nielsen är en av grundarna tillsammans med Gunnar Andersson.

Elisabet Ottosson

Från att tidigare ha riktat sig mot mindre life science-bolag satsar dansk-svenska EntomoPharm nu på de riktigt stora spelarna som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.