tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nya Lundakontoret blir mjukvarucenter för Fingerprint Cards

Innan årsskiftet ska uppåt tio personer arbeta i börsnoterade Fingerprint Cards nya Lundakontor, som öppnar i slutet av sommaren. Kontoret kommer fungera som ett utvecklingscenter för mjukvara åt det hårdvaruinriktade Göteborgsbolaget. Och första högprofilerade värvningen från Lunds mobilkluster är redan i hamn.

Ny chef för system- och mjukvaruutveckling blir Sebastian Weber, som tidigare varit chef för ST-Ericssons mjukvaruutveckling inom Linux. Tidigare under vintern har Fingerprint Cards även värvat Jonas Andersson från en post som affärsutvecklingschef på Precise Biometrics och Magnus Hansson, med ett långt förflutet på Ericsson och ST-Ericsson. Fingerprint Cards anger själva den goda tillgången till kvalificerad kompetens som främsta skälet till etableringen i Lund.

Verksamheten har i dag 20 anställda och sysselsätter ytterligare ett 20-tal konsulter. Bolaget tog i mars in 54,4 miljoner kronor i en nyemission och enligt vd Johan Carlström ska antalet anställda dubblas det närmaste året. Utöver Lund är bolaget i färd med att öppna kontor i Tokyo, Seoul och Shanghai. Sedan i höstas finns även en adress i San Fransisco.

— Vi öppnar troligen Lundakontoret i augusti eller september. Vi får se om det blir på Ideon, i Sony-huset eller vart det blir. Det finns ju ganska gott om plats numera, säger Johan Carlström.

Fingerprint Cards teknik för fingeravtrycksläsning har tidigare främst använts i säkerhetssystem för kinesiska banker men sedan ett par år tillbaka är bolaget inriktat på mobilmarknaden. 90 procent av intäkterna kommer från hårdvara men Lundakontoret kommer vara helt fokuserat på mjukvaruutveckling för Android- och Windowsmobiler, uppger Johan Carlström.

— Mjukvaran kring systemen är en nödvändig del och blir viktigare och viktigare, säger han.

Fingerprint Cards är noterat på Stockholmsbörsens small cap-lista. Omsättningen första kvartalet landade på 9,1 miljoner kronor. Bland konkurrenterna fanns tidigare AuthenTec, som bland annat levererat hårdvaran till Precise Biometrics Tactivo-skal. AuthenTec köptes dock upp av Apple i oktober.

Erik Olausson

Innan årsskiftet ska uppåt tio personer arbeta i börsnoterade Fingerprint Cards nya Lundakontor, som öppnar i slutet av sommaren. Kontoret […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.