tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Nya Lundakontoret blir mjukvarucenter för Fingerprint Cards

Innan årsskiftet ska uppåt tio personer arbeta i börsnoterade Fingerprint Cards nya Lundakontor, som öppnar i slutet av sommaren. Kontoret kommer fungera som ett utvecklingscenter för mjukvara åt det hårdvaruinriktade Göteborgsbolaget. Och första högprofilerade värvningen från Lunds mobilkluster är redan i hamn.

Ny chef för system- och mjukvaruutveckling blir Sebastian Weber, som tidigare varit chef för ST-Ericssons mjukvaruutveckling inom Linux. Tidigare under vintern har Fingerprint Cards även värvat Jonas Andersson från en post som affärsutvecklingschef på Precise Biometrics och Magnus Hansson, med ett långt förflutet på Ericsson och ST-Ericsson. Fingerprint Cards anger själva den goda tillgången till kvalificerad kompetens som främsta skälet till etableringen i Lund.

Verksamheten har i dag 20 anställda och sysselsätter ytterligare ett 20-tal konsulter. Bolaget tog i mars in 54,4 miljoner kronor i en nyemission och enligt vd Johan Carlström ska antalet anställda dubblas det närmaste året. Utöver Lund är bolaget i färd med att öppna kontor i Tokyo, Seoul och Shanghai. Sedan i höstas finns även en adress i San Fransisco.

— Vi öppnar troligen Lundakontoret i augusti eller september. Vi får se om det blir på Ideon, i Sony-huset eller vart det blir. Det finns ju ganska gott om plats numera, säger Johan Carlström.

Fingerprint Cards teknik för fingeravtrycksläsning har tidigare främst använts i säkerhetssystem för kinesiska banker men sedan ett par år tillbaka är bolaget inriktat på mobilmarknaden. 90 procent av intäkterna kommer från hårdvara men Lundakontoret kommer vara helt fokuserat på mjukvaruutveckling för Android- och Windowsmobiler, uppger Johan Carlström.

— Mjukvaran kring systemen är en nödvändig del och blir viktigare och viktigare, säger han.

Fingerprint Cards är noterat på Stockholmsbörsens small cap-lista. Omsättningen första kvartalet landade på 9,1 miljoner kronor. Bland konkurrenterna fanns tidigare AuthenTec, som bland annat levererat hårdvaran till Precise Biometrics Tactivo-skal. AuthenTec köptes dock upp av Apple i oktober.

Erik Olausson

Innan årsskiftet ska uppåt tio personer arbeta i börsnoterade Fingerprint Cards nya Lundakontor, som öppnar i slutet av sommaren. Kontoret […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.