torsdag 15 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Första framtidsstudierna klara från life science-institut i Lund

Efter drygt ett års verksamhet publicerar Life Science Foresight Institute i Lund i dagarna sina två första framtidsstudier: om avancerad hemsjukvård respektive individuellt anpassad medicin, så kallad personalized medicine.

Teknik för att förverkliga avancerad hemsjukvård är ett fält där institutet ser möjligheter för ”ett nytt Axis” att växa fram. Produkterna behöver bli mindre, enklare och billigare, men ofta ha samma funktion som dagens sjukhusinstrument. Och så behöver produkterna kunna kommunicera med varandra. Fokus vid studien har varit tillväxt.

— Detta är en möjlighet för ICT, information- och kommunikationsteknologi, att komma in i life science sektorn. Området finns inte som en definierad marknad i dag för ICT-företagen, säger institutets verksamhetschef Paula Zeilon.

Personalized medicine är ett komplext område som ger helt nya möjligheter inom vården. Uttrycket innebär att behandling av en sjukdom baseras på individens genetiska förutsättningar, vilket kräver en kartläggning av individens arvsmassa. För att personalized medicine skall kunna implementeras brett inom vården krävs också en infrastruktur där till exempel medicinsk information, biobanker och IT kombineras. Men ännu sker ingen central styrning i Sverige av hur detta och exempelvis etiska och juridiska utmaningar ska lösas.

— Om tänkesättet införs kommer fokus att flyttas från behandling till en kombination av diagnostik och behandling. Jag tror utvecklingen är på väg dit, säger rapportens författare Karl Branzén.

Life Science Foresight Institute bildades 2011 av Lunds universitet, Region Skåne, Malmö stad och Malmö högskola med medfinanisering från EU:s regionala program. Basen är Medicon Village i Lund.

Förutom att göra framtidsstudier gör även institutet, med tre anställda, uppdrag att erbjuda omvärldsanalyser inom life science. Nu ska de utveckla rutiner kring specifika uppdrag från företag genom att göra några pilotprojekt inom marknads- och konkurrentanalys.

— Det finns inget annat motsvarande institut i Sverige och min förhoppning är att i framtiden få ge samma support åt life science företag, innovationssystem och sjukvård i hela landet, säger Paula Zeilon.

Elisabet Ottosson

Efter drygt ett års verksamhet publicerar Life Science Foresight Institute i Lund i dagarna sina två första framtidsstudier: om avancerad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.

  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Sandberg pytsar in mer i cancerbolag 

    Medtech-bolaget Reccan gör en riktad nyemission. Största investerare är Sandberg Development, som tidigare gått in med pengar i Lundabolaget. – Utvecklingsfasen är avslutad, säger vd Anna Brodén.

  • Slutar som vd i Bonesupport

    En skånsk börsbomb: Emil Billbäck kliver ner från vd-posten i Bonesupport. — Något var tvunget att hända, säger han till Rapidus.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.