lördag 20 april 2024

inloggad som

Fåhraeus generikabolag fyller på kassan

Lundabolaget EQL Pharma, som utvecklar och marknadsför egna läkemedelskopior, har de senaste sju månaderna tagit in nära sju miljoner kronor via nyemission och konvertibler. Företaget är på väg att lansera de tre första generikaläkemedlen enligt en ny strategi.

EQL Pharma har nyligen fått in över fyra miljoner kronor som konvertibellån från bland andra vd:n och grundaren Christer Fåhraeus. Därtill gjordes en riktad emission om runt två miljoner kronor i september förra året då bland annat Mikael Lönn, en av Genovis största ägare, deltog.

Bolaget bildades 2006 och har i dag ett tiotal generikaprodukter på marknaden. Tidigare jobbade EQL Pharma endast med klassiska generika, läkemedel med en stor marknad vars ursprungspatent precis löpt ut. Här är konkurrensen stor från andra generikatillverkare.

Men nu har bolaget hittat en nisch där intresset bland konkurrenter är svalt: kopior av äldre, populära läkemedel som nästan enbart säljs i Norden. Sedan fyra år utvecklas ett knappt tjugotal nya produkter inom denna nisch, varav de första lanseras till sommaren.

— Vi satsar på att ta fram kopior av vanliga läkemedel som har klen eller ingen konkurrens i Norden, som Kåvepenin, Doxyferm och liknande. Oftast har våra läkemedel ett marknadsvärde på 10-100 miljoner kronor per år, säger Christer Fåhraeus.

EQL Pharma har ett dotterbolag i Finland och planer på att starta dotterbolag i Norge och eventuellt Danmark. I dag sysselsätts ett tiotal personer. Under en rad år har bolaget gjort ett positivt resultat, medan 2011 gav flera miljoner kronor i förlust, med en omsättning på 12 miljoner. Under 2012 steg omsättningen till knappt 20 miljoner, uppger Christer Fåhraeus.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget EQL Pharma, som utvecklar och marknadsför egna läkemedelskopior, har de senaste sju månaderna tagit in nära sju miljoner kronor via nyemission och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.