tisdag 23 april 2024

inloggad som

… men verksamheten flyttar stegvis utomlands

För ett par år sedan var Lund och Lyngby utanför Köpenhamn basen i Glos verksamhet, med sammanlagt ett 20-tal anställda. I dag är danska enheten nerlagd och av de totalt 60 anställda finns bara en handfull i Lund. När bolaget nu tar steget från produktutveckling till kommersiell fas sker det vid ett nyöppnat asiatiskt kontor.

Bart Markus på storägaren Wellington Partners menar att olika regioners spetskompetens gör att det naturligt att flytta den geografiska tyngdpunkten i bolaget.

— Vill du bygga ett litet bolag går det att göra på ett ställe. Men ska du bygga ett företag som förändrar något i grunden krävs det att man har global närvaro, säger han till Rapidus. 

Bart Markus betonar att enheten i Lund fortfarande är central för forskningen men att verksamheten främst sker inom Lunds universitet, dit Glo bidrar med forskningspengar.

— Lunds kompetens var avgörande i forskningsfasen. Vi öppnade kontor i USA för att ta forskningen till produkt och nu går vi till Asien där de potentiella kunderna finns. Det är ofta så det går till i dag, säger Bart Markus.

Även Glos systerbolag QuNano har dragit ner aktiviteten i Lund. Där söker ledningen nya investerare eller industriella partner för att bilda ett avknoppningsbolag för applikationer av nanotrådar inom medicinteknik.

Kvar på Ideon finns det tredje systerföretaget: solcellsutvecklaren Sol Voltaics, också det en avknoppning från nanoteknikforskningen i Lund. I höstas fick Sol Voltaics amerikanen David Epstein som ny vd.

Joel Lyth

För ett par år sedan var Lund och Lyngby utanför Köpenhamn basen i Glos verksamhet, med sammanlagt ett 20-tal anställda. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad