tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lunds nya telekominstitut räknar med dubblad budget

Sony Mobile lämnar ett av sina två hus invid E22 i Lund. In flyttar det nya forskningsinstitut inom telekom som Rapidus berättade om igår. Institutets chef Björn Ekelund ger nu detaljerna om satsningen.

Tillsammans bidrar Region Skåne, Lunds universitet och Sony Mobile med 100 miljoner kronor över en tioårsperiod för att finansiera det nya centret för forskning och innovation inom molntjänster.

Sony Mobiles båda fastigheter i nordöstra Lund är på drygt 27.000 kvadratmeter vardera och byggdes speciellt för mobiljätten 1999 och 2008. Efter flera neddragningar har bolaget nu beslutat sig för att lämna det roströda kontorshuset invid motorvägen för att samla verksamheten i det svart-vita huset närmast rondellen. En av de nya hyresgästerna som fastighetsägaren Vasakronan tar in är forskningsinstitutet, som får namnet Mobile and Pervasive Computing Institute at Lunds University (Mapci).

Redan till en början kommer ett tiotal att jobba på Mapci.

— Vi ska ha två ledare, en akademisk som blir formell chef och en innovationsledare med tydlig industriprofil. Till det kommer ett halvdussin doktorander, säger Björn Ekelund till Rapidus.

Den initiala budgeten ligger på tio miljoner kronor om året, men Ekelund hoppas att det snart blir mer. Diskussioner förs med ytterligare partners och därtill kan det komma projektinriktad finansiering från nationella och utländska myndigheter.

— Om något år eller två kan finansieringen ligga på två till tre gånger så mycket, säger Björn Ekelund.

Verksamheten ska komplettera de tre befintliga forskningscentren vid Mobile Heights. Björn Ekelund var tidigare utvecklingschef på Ericsson Mobile Plattforms och är i dag ansvarig för forskning, innovation och industrirelationer på ST-Ericsson.

Planerna lanseras mitt i en genomgripande strukturomställning i Skånes telekomindustri.

— Senaste åren har hårdvaran och själva telefonerna blivit alltmer standardiserade. Sverige har svårt att konkurrera där, jämfört med lågkostnadsländer i Asien. Telefonen har blivit en webbrowser för att kunna nå olika molntjänster. Vi måste röra oss uppåt i värdekedjan, säger Björn Ekelund.

Efter höstens neddragning fokuserar Sony Mobiles anläggning i Lund på just mjukvara.

— All forskning som kan bidra vad gäller molntjänster är till oerhörd nytta för Sony i ett övergripande perspektiv, säger Lina Andersson, kommunikationsansvarig på Sony Mobile.

Klusterorganisationen Mobile Heights planerar också att flytta in i Sony Mobiles roströda hus. Swedish Institute of Computer Science och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut finns i Lund i dag, men överväger även de en samlokalisering med Mapci.

Enligt Mats Ekstrand, chef på Mobile Heights, finns tankar om att samla ännu fler aktörer i Sonys hus för att skapa ett fysiskt kluster för akademi och telekomindustri.

— Vi måste säkerställa att den forskning vi gör i regionen är relevant för industrin. Men vi måste också titta runt hörnet. Vågen med mobiltelefoner har varit stor, men nästa steg när allt fler enheter kopplas upp mot nätet blir ännu större. Där måste vi positionera oss, säger Mats Ekstrand.

Kristian Svensson

Sony Mobile lämnar ett av sina två hus invid E22 i Lund. In flyttar det nya forskningsinstitut inom telekom som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.