torsdag 21 november 2024

inloggad som

Lunds nya telekominstitut räknar med dubblad budget

Sony Mobile lämnar ett av sina två hus invid E22 i Lund. In flyttar det nya forskningsinstitut inom telekom som Rapidus berättade om igår. Institutets chef Björn Ekelund ger nu detaljerna om satsningen.

Tillsammans bidrar Region Skåne, Lunds universitet och Sony Mobile med 100 miljoner kronor över en tioårsperiod för att finansiera det nya centret för forskning och innovation inom molntjänster.

Sony Mobiles båda fastigheter i nordöstra Lund är på drygt 27.000 kvadratmeter vardera och byggdes speciellt för mobiljätten 1999 och 2008. Efter flera neddragningar har bolaget nu beslutat sig för att lämna det roströda kontorshuset invid motorvägen för att samla verksamheten i det svart-vita huset närmast rondellen. En av de nya hyresgästerna som fastighetsägaren Vasakronan tar in är forskningsinstitutet, som får namnet Mobile and Pervasive Computing Institute at Lunds University (Mapci).

Redan till en början kommer ett tiotal att jobba på Mapci.

— Vi ska ha två ledare, en akademisk som blir formell chef och en innovationsledare med tydlig industriprofil. Till det kommer ett halvdussin doktorander, säger Björn Ekelund till Rapidus.

Den initiala budgeten ligger på tio miljoner kronor om året, men Ekelund hoppas att det snart blir mer. Diskussioner förs med ytterligare partners och därtill kan det komma projektinriktad finansiering från nationella och utländska myndigheter.

— Om något år eller två kan finansieringen ligga på två till tre gånger så mycket, säger Björn Ekelund.

Verksamheten ska komplettera de tre befintliga forskningscentren vid Mobile Heights. Björn Ekelund var tidigare utvecklingschef på Ericsson Mobile Plattforms och är i dag ansvarig för forskning, innovation och industrirelationer på ST-Ericsson.

Planerna lanseras mitt i en genomgripande strukturomställning i Skånes telekomindustri.

— Senaste åren har hårdvaran och själva telefonerna blivit alltmer standardiserade. Sverige har svårt att konkurrera där, jämfört med lågkostnadsländer i Asien. Telefonen har blivit en webbrowser för att kunna nå olika molntjänster. Vi måste röra oss uppåt i värdekedjan, säger Björn Ekelund.

Efter höstens neddragning fokuserar Sony Mobiles anläggning i Lund på just mjukvara.

— All forskning som kan bidra vad gäller molntjänster är till oerhörd nytta för Sony i ett övergripande perspektiv, säger Lina Andersson, kommunikationsansvarig på Sony Mobile.

Klusterorganisationen Mobile Heights planerar också att flytta in i Sony Mobiles roströda hus. Swedish Institute of Computer Science och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut finns i Lund i dag, men överväger även de en samlokalisering med Mapci.

Enligt Mats Ekstrand, chef på Mobile Heights, finns tankar om att samla ännu fler aktörer i Sonys hus för att skapa ett fysiskt kluster för akademi och telekomindustri.

— Vi måste säkerställa att den forskning vi gör i regionen är relevant för industrin. Men vi måste också titta runt hörnet. Vågen med mobiltelefoner har varit stor, men nästa steg när allt fler enheter kopplas upp mot nätet blir ännu större. Där måste vi positionera oss, säger Mats Ekstrand.

Kristian Svensson

Sony Mobile lämnar ett av sina två hus invid E22 i Lund. In flyttar det nya forskningsinstitut inom telekom som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.