fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lunds nya telekominstitut räknar med dubblad budget

Sony Mobile lämnar ett av sina två hus invid E22 i Lund. In flyttar det nya forskningsinstitut inom telekom som Rapidus berättade om igår. Institutets chef Björn Ekelund ger nu detaljerna om satsningen.

Tillsammans bidrar Region Skåne, Lunds universitet och Sony Mobile med 100 miljoner kronor över en tioårsperiod för att finansiera det nya centret för forskning och innovation inom molntjänster.

Sony Mobiles båda fastigheter i nordöstra Lund är på drygt 27.000 kvadratmeter vardera och byggdes speciellt för mobiljätten 1999 och 2008. Efter flera neddragningar har bolaget nu beslutat sig för att lämna det roströda kontorshuset invid motorvägen för att samla verksamheten i det svart-vita huset närmast rondellen. En av de nya hyresgästerna som fastighetsägaren Vasakronan tar in är forskningsinstitutet, som får namnet Mobile and Pervasive Computing Institute at Lunds University (Mapci).

Redan till en början kommer ett tiotal att jobba på Mapci.

— Vi ska ha två ledare, en akademisk som blir formell chef och en innovationsledare med tydlig industriprofil. Till det kommer ett halvdussin doktorander, säger Björn Ekelund till Rapidus.

Den initiala budgeten ligger på tio miljoner kronor om året, men Ekelund hoppas att det snart blir mer. Diskussioner förs med ytterligare partners och därtill kan det komma projektinriktad finansiering från nationella och utländska myndigheter.

— Om något år eller två kan finansieringen ligga på två till tre gånger så mycket, säger Björn Ekelund.

Verksamheten ska komplettera de tre befintliga forskningscentren vid Mobile Heights. Björn Ekelund var tidigare utvecklingschef på Ericsson Mobile Plattforms och är i dag ansvarig för forskning, innovation och industrirelationer på ST-Ericsson.

Planerna lanseras mitt i en genomgripande strukturomställning i Skånes telekomindustri.

— Senaste åren har hårdvaran och själva telefonerna blivit alltmer standardiserade. Sverige har svårt att konkurrera där, jämfört med lågkostnadsländer i Asien. Telefonen har blivit en webbrowser för att kunna nå olika molntjänster. Vi måste röra oss uppåt i värdekedjan, säger Björn Ekelund.

Efter höstens neddragning fokuserar Sony Mobiles anläggning i Lund på just mjukvara.

— All forskning som kan bidra vad gäller molntjänster är till oerhörd nytta för Sony i ett övergripande perspektiv, säger Lina Andersson, kommunikationsansvarig på Sony Mobile.

Klusterorganisationen Mobile Heights planerar också att flytta in i Sony Mobiles roströda hus. Swedish Institute of Computer Science och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut finns i Lund i dag, men överväger även de en samlokalisering med Mapci.

Enligt Mats Ekstrand, chef på Mobile Heights, finns tankar om att samla ännu fler aktörer i Sonys hus för att skapa ett fysiskt kluster för akademi och telekomindustri.

— Vi måste säkerställa att den forskning vi gör i regionen är relevant för industrin. Men vi måste också titta runt hörnet. Vågen med mobiltelefoner har varit stor, men nästa steg när allt fler enheter kopplas upp mot nätet blir ännu större. Där måste vi positionera oss, säger Mats Ekstrand.

Kristian Svensson

Sony Mobile lämnar ett av sina två hus invid E22 i Lund. In flyttar det nya forskningsinstitut inom telekom som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.