tisdag 16 april 2024

inloggad som

Lunds nya telekominstitut räknar med dubblad budget

Sony Mobile lämnar ett av sina två hus invid E22 i Lund. In flyttar det nya forskningsinstitut inom telekom som Rapidus berättade om igår. Institutets chef Björn Ekelund ger nu detaljerna om satsningen.

Tillsammans bidrar Region Skåne, Lunds universitet och Sony Mobile med 100 miljoner kronor över en tioårsperiod för att finansiera det nya centret för forskning och innovation inom molntjänster.

Sony Mobiles båda fastigheter i nordöstra Lund är på drygt 27.000 kvadratmeter vardera och byggdes speciellt för mobiljätten 1999 och 2008. Efter flera neddragningar har bolaget nu beslutat sig för att lämna det roströda kontorshuset invid motorvägen för att samla verksamheten i det svart-vita huset närmast rondellen. En av de nya hyresgästerna som fastighetsägaren Vasakronan tar in är forskningsinstitutet, som får namnet Mobile and Pervasive Computing Institute at Lunds University (Mapci).

Redan till en början kommer ett tiotal att jobba på Mapci.

— Vi ska ha två ledare, en akademisk som blir formell chef och en innovationsledare med tydlig industriprofil. Till det kommer ett halvdussin doktorander, säger Björn Ekelund till Rapidus.

Den initiala budgeten ligger på tio miljoner kronor om året, men Ekelund hoppas att det snart blir mer. Diskussioner förs med ytterligare partners och därtill kan det komma projektinriktad finansiering från nationella och utländska myndigheter.

— Om något år eller två kan finansieringen ligga på två till tre gånger så mycket, säger Björn Ekelund.

Verksamheten ska komplettera de tre befintliga forskningscentren vid Mobile Heights. Björn Ekelund var tidigare utvecklingschef på Ericsson Mobile Plattforms och är i dag ansvarig för forskning, innovation och industrirelationer på ST-Ericsson.

Planerna lanseras mitt i en genomgripande strukturomställning i Skånes telekomindustri.

— Senaste åren har hårdvaran och själva telefonerna blivit alltmer standardiserade. Sverige har svårt att konkurrera där, jämfört med lågkostnadsländer i Asien. Telefonen har blivit en webbrowser för att kunna nå olika molntjänster. Vi måste röra oss uppåt i värdekedjan, säger Björn Ekelund.

Efter höstens neddragning fokuserar Sony Mobiles anläggning i Lund på just mjukvara.

— All forskning som kan bidra vad gäller molntjänster är till oerhörd nytta för Sony i ett övergripande perspektiv, säger Lina Andersson, kommunikationsansvarig på Sony Mobile.

Klusterorganisationen Mobile Heights planerar också att flytta in i Sony Mobiles roströda hus. Swedish Institute of Computer Science och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut finns i Lund i dag, men överväger även de en samlokalisering med Mapci.

Enligt Mats Ekstrand, chef på Mobile Heights, finns tankar om att samla ännu fler aktörer i Sonys hus för att skapa ett fysiskt kluster för akademi och telekomindustri.

— Vi måste säkerställa att den forskning vi gör i regionen är relevant för industrin. Men vi måste också titta runt hörnet. Vågen med mobiltelefoner har varit stor, men nästa steg när allt fler enheter kopplas upp mot nätet blir ännu större. Där måste vi positionera oss, säger Mats Ekstrand.

Kristian Svensson

Sony Mobile lämnar ett av sina två hus invid E22 i Lund. In flyttar det nya forskningsinstitut inom telekom som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad