måndag 6 maj 2024

inloggad som

ProViva testar Simris Algs fettsyror

Danoneägda ProViva ska tillsammans med miljöteknikbolaget Simris Alg i Hammenhög utvärdera möjligheten att använda omega 3-fettsyror utvunnet ur alger i fruktdrycker.

Projektet har fått närmare en halv miljon kronor från Vinnovas Forska&Väx-pengar, som matchas med arbetsinsatser från Simris Alg och ProViva.

— Vi är på ett väldigt tidigt stadie där vi testar effekten på smak, konsistens och stabilitet. Projektet kommer att pågå ungefär ett år, säger Simris Algs vd Fredrika Gullfot till Rapidus.

Omega 3-fettsyror används i dag som kosttillskott med dokumenterade positiva effekter på hälsan. Att fettsyrorna har utvunnits från fisk försvårar användningen i exempelvis fruktdrycker. I potten finns möjligheten att använda European Food Safety Authoritys hälsopåståenden om omega 3-fettsyrornas effekter på blodtryck och hjärnfunktioner på förpackningarna.

— Kosttillskott står fortfarande för största delen av användningen av omega 3-fettsyrorna men livsmedel ökar snabbast och vi ser stor potential där, säger Fredrika Gullfot.

I dagsläget sysselsätter Simris Alg sju anställda vid den nystartade produktionsanläggningen i Hammenhög. Arbetet med fruktdrycken kommer delvis att göras vid ProVivas anläggning Österlenmejeriet i Lunnarp.

ProViva ägs i dag till 51 procent av franska Danone. Resterande delar ägs Skånemejerier Ekonomisk Förening och ska succesivt tas över av Danone fram till 2021.

Joel Lyth

Danoneägda ProViva ska tillsammans med miljöteknikbolaget Simris Alg i Hammenhög utvärdera möjligheten att använda omega 3-fettsyror utvunnet ur alger i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.