torsdag 21 november 2024

inloggad som

ProViva testar Simris Algs fettsyror

Danoneägda ProViva ska tillsammans med miljöteknikbolaget Simris Alg i Hammenhög utvärdera möjligheten att använda omega 3-fettsyror utvunnet ur alger i fruktdrycker.

Projektet har fått närmare en halv miljon kronor från Vinnovas Forska&Väx-pengar, som matchas med arbetsinsatser från Simris Alg och ProViva.

— Vi är på ett väldigt tidigt stadie där vi testar effekten på smak, konsistens och stabilitet. Projektet kommer att pågå ungefär ett år, säger Simris Algs vd Fredrika Gullfot till Rapidus.

Omega 3-fettsyror används i dag som kosttillskott med dokumenterade positiva effekter på hälsan. Att fettsyrorna har utvunnits från fisk försvårar användningen i exempelvis fruktdrycker. I potten finns möjligheten att använda European Food Safety Authoritys hälsopåståenden om omega 3-fettsyrornas effekter på blodtryck och hjärnfunktioner på förpackningarna.

— Kosttillskott står fortfarande för största delen av användningen av omega 3-fettsyrorna men livsmedel ökar snabbast och vi ser stor potential där, säger Fredrika Gullfot.

I dagsläget sysselsätter Simris Alg sju anställda vid den nystartade produktionsanläggningen i Hammenhög. Arbetet med fruktdrycken kommer delvis att göras vid ProVivas anläggning Österlenmejeriet i Lunnarp.

ProViva ägs i dag till 51 procent av franska Danone. Resterande delar ägs Skånemejerier Ekonomisk Förening och ska succesivt tas över av Danone fram till 2021.

Joel Lyth

Danoneägda ProViva ska tillsammans med miljöteknikbolaget Simris Alg i Hammenhög utvärdera möjligheten att använda omega 3-fettsyror utvunnet ur alger i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.