Danoneägda ProViva ska tillsammans med miljöteknikbolaget Simris Alg i Hammenhög utvärdera möjligheten att använda omega 3-fettsyror utvunnet ur alger i fruktdrycker.
Projektet har fått närmare en halv miljon kronor från Vinnovas Forska&Väx-pengar, som matchas med arbetsinsatser från Simris Alg och ProViva.
— Vi är på ett väldigt tidigt stadie där vi testar effekten på smak, konsistens och stabilitet. Projektet kommer att pågå ungefär ett år, säger Simris Algs vd Fredrika Gullfot till Rapidus.
Omega 3-fettsyror används i dag som kosttillskott med dokumenterade positiva effekter på hälsan. Att fettsyrorna har utvunnits från fisk försvårar användningen i exempelvis fruktdrycker. I potten finns möjligheten att använda European Food Safety Authoritys hälsopåståenden om omega 3-fettsyrornas effekter på blodtryck och hjärnfunktioner på förpackningarna.
— Kosttillskott står fortfarande för största delen av användningen av omega 3-fettsyrorna men livsmedel ökar snabbast och vi ser stor potential där, säger Fredrika Gullfot.
I dagsläget sysselsätter Simris Alg sju anställda vid den nystartade produktionsanläggningen i Hammenhög. Arbetet med fruktdrycken kommer delvis att göras vid ProVivas anläggning Österlenmejeriet i Lunnarp.
ProViva ägs i dag till 51 procent av franska Danone. Resterande delar ägs Skånemejerier Ekonomisk Förening och ska succesivt tas över av Danone fram till 2021.
Joel Lyth