Medicinteknikbolaget Occlutech i Helsingborg har vunnit en viktig delseger i sin mångåriga patenttvist med amerikanska St Jude Medical. Den multinationella jätten döms att betala ett miljonbelopp till Occlutech, som med ett färskt förvärv i Tyskland växt till drygt 100 anställda.
Hovrättens dom kom i torsdags och gäller Occlutechs första två produkter, tätningar vävda av titannickel-trådar som används för att täppa till hål mellan hjärtats förmak på patienter med ett medfött hjärtfel. Tätningen förs in genom en ven och fälls ut på båda sidor om hålet för att täppa till det. Den växer sedan fast med hjärtvävnaden.
Occlutechs tätningar lanserades 2007 och har sedan dess varit föremål för patenttvister i ett flertal länder med St Jude Medical, vars dotterbolag Aga Medical tillverkar liknande produkter. Hovrätten tillbakavisar nu St Judes krav på stoppad försäljning i Sverige — istället döms den multinationella jätten att betala 7,5 miljoner kronor till Occlutech och huvudägaren Tor Peters för rättegångskostnader.
— Domen kan så klart överklagas, men med tanke på hur det gått på annat håll är jag inte så orolig, säger Johan Wennerholm med syftning på tidigare vinster i högsta instans i bland annat Tyskland och England.
Johan Wennerholm är tidigare finanschef på CellaVision men sedan ett drygt halvår vd för det svenska bolaget i Occlutech-koncernen och finanschef för hela gruppen.
Det är inte bara Occlutechs patentjurister som haft ett hektiskt år, under 2012 öppnade bolaget mindre säljkontor i Italien och Frankrike samt en ny fabrik i Istanbul, som ska komplettera den nuvarande produktionsanläggningen i Tyskland. I december förvärvades även tyska NonWoTecc Medical, med ett tiotal anställda. NonWoTecc utvecklar en ytbeläggning som efterliknar kroppens vävnad och kan användas på Occlutechs tätningar.
Totalt sysselsätter Occlutech-koncernen i dag runt 110 personer. 25 sitter vid kontoret i Helsingborg, som sköter största delen av försäljningen samt vissa koncerngemensamma funktioner. Koncernen har sedan starten 2003 tagit in runt 18 miljoner euro i riskkapital. Bolaget ägs till drygt 60 procent av grundaren Tor Peters, resten ägs av distributörer samt en grupp privatpersoner. Omsättningen 2012 landade på elva miljoner euro.
Erik Olausson