torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Patentdom ger miljonbelopp till Helsingborgsbolag…

Medicinteknikbolaget Occlutech i Helsingborg har vunnit en viktig delseger i sin mångåriga patenttvist med amerikanska St Jude Medical. Den multinationella jätten döms att betala ett miljonbelopp till Occlutech, som med ett färskt förvärv i Tyskland växt till drygt 100 anställda.

Hovrättens dom kom i torsdags och gäller Occlutechs första två produkter, tätningar vävda av titannickel-trådar som används för att täppa till hål mellan hjärtats förmak på patienter med ett medfött hjärtfel. Tätningen förs in genom en ven och fälls ut på båda sidor om hålet för att täppa till det. Den växer sedan fast med hjärtvävnaden.

Occlutechs tätningar lanserades 2007 och har sedan dess varit föremål för patenttvister i ett flertal länder med St Jude Medical, vars dotterbolag Aga Medical tillverkar liknande produkter. Hovrätten tillbakavisar nu St Judes krav på stoppad försäljning i Sverige — istället döms den multinationella jätten att betala 7,5 miljoner kronor till Occlutech och huvudägaren Tor Peters för rättegångskostnader.

— Domen kan så klart överklagas, men med tanke på hur det gått på annat håll är jag inte så orolig, säger Johan Wennerholm med syftning på tidigare vinster i högsta instans i bland annat Tyskland och England. 

Johan Wennerholm är tidigare finanschef på CellaVision men sedan ett drygt halvår vd för det svenska bolaget i Occlutech-koncernen och finanschef för hela gruppen.

Det är inte bara Occlutechs patentjurister som haft ett hektiskt år, under 2012 öppnade bolaget mindre säljkontor i Italien och Frankrike samt en ny fabrik i Istanbul, som ska komplettera den nuvarande produktionsanläggningen i Tyskland. I december förvärvades även tyska NonWoTecc Medical, med ett tiotal anställda. NonWoTecc utvecklar en ytbeläggning som efterliknar kroppens vävnad och kan användas på Occlutechs tätningar.

Totalt sysselsätter Occlutech-koncernen i dag runt 110 personer. 25 sitter vid kontoret i Helsingborg, som sköter största delen av försäljningen samt vissa koncerngemensamma funktioner. Koncernen har sedan starten 2003 tagit in runt 18 miljoner euro i riskkapital. Bolaget ägs till drygt 60 procent av grundaren Tor Peters, resten ägs av distributörer samt en grupp privatpersoner. Omsättningen 2012 landade på elva miljoner euro.

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget Occlutech i Helsingborg har vunnit en viktig delseger i sin mångåriga patenttvist med amerikanska St Jude Medical. Den multinationella […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.