torsdag 21 november 2024

inloggad som

Snabbanalys: Omstöpningen av Lund tar ny fart

Kort sagt: Uppstyckningen av plattformsbolaget ST-Ericsson är tillbaka till ruta ett för storkoncernen Ericsson. För Lunds näringslivs- och forskningskluster kan beskedet vara en expressbiljett mot framtiden.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Än en gång kommer beskedet att ett storbolag i regionen drar ner.

Vi har nästan börjat vänja oss. AstraZeneca, Nokia och Sony Mobile är några exempel på den till synes strukturella nedmonteringen av internationella koncerner i Skåne och Köpenhamnsområdet.

Men samtidigt som det akuta läget är svårt, stärks det viktiga fokuset på att bygga förutsättningar för framtiden. Vi tvingas helt enkelt anpassa oss och ställa om strukturen för näringsliv och forskningsarbete till att bli mindre beroende av enskilda jätteföretag i närområdet.

Just för Lund hägrar ESS-effekten om något decennium, men senaste åren har vi redan sett en radikal omgörning av det traditionstyngda universitetsfästet. AstraZeneca avvecklade helt, medan Ericsson valde att lämna mobilutvecklingen i händerna på japanska Sony.

Lösningen att Ericsson tar tillbaka ST-Ericssons anläggning utmed E22 känns väntad. Bolagets affärer på modemsidan formaliserades under nittiotalet, under ledning av telekomprofilen Tord Wingren. 2001 föddes Ericsson Mobile Platforms som eget bolag och 2009 förenades krafter med STMicroelectronics.

Planen var att bli ledande på mobilplattformar till smartphones och surfplattor, genom att kombinera modem och applikationsprocessorer i ett enda chip. Men allt detta är alltså nu historia.

Morgonens besked innebär att 400-600 personer, som bland annat jobbar med applikationsprocessorer, får lämna bolaget i Lund. Även om världen rasar samman för dessa, är det hela ändå en värdemätare på stadens modemkompetens.

Hans Vestberg vill så gärna ha kvar den i koncernen. Cirka 800 personer kommer arbeta med modemutveckling i Lund efter neddragningarna. Dessa kan efter hand börja hoppas på stabilare förutsättningar, vilket bör stoppa det kompetensdränage som ST-Ericsson haft senaste tiden då folk lämnat bolaget i strömhopp.

Ericsson flaggar för att personal kan komma att flyttas inom koncernen framöver. Med tanke på det historiskt starka fästet inom modemteknik skulle detta kunna innebära en expansionsmöjlighet för anläggningen i Lund.

Annars håller Skåne på att ta sig ur beroendet av enskilda storkoncerner. I AstraZenecas gamla lokaler växer en helt ny forskningsby fram, Medicon Village, som tar ett djärvt grepp på företagandet inom life science.

Ett stenkast bort har Ideon öppnat sin största expansion hittills, Ideon Gateway. Intresset för entreprenörskap och innovation blomstrar. Och Malmö har kommit in i andra andningen efter sin stora omstöpning, från industristad till kunskapsstad.

Drastiska skeenden kan ge turboinjektioner i omställningen för framtiden. Politiker och tjänstemän brukar tävlar om att visa handlingskraft, men det gäller att inte springa på samma boll. Skapa inget nytt organ för att hantera den akuta telekomkrisen, utan låt exempelvis Mats Ekstrand på Mobile Heights stå för samordningen.

Då kommer vi om tio års tid kunna titta tillbaka och konstatera att flera riktigt bra saker kom ur dagens svåra besked.

Kort sagt: Uppstyckningen av plattformsbolaget ST-Ericsson är tillbaka till ruta ett för storkoncernen Ericsson. För Lunds näringslivs- och forskningskluster kan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd.