måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Snabbanalys: Omstöpningen av Lund tar ny fart

Kort sagt: Uppstyckningen av plattformsbolaget ST-Ericsson är tillbaka till ruta ett för storkoncernen Ericsson. För Lunds näringslivs- och forskningskluster kan beskedet vara en expressbiljett mot framtiden.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Än en gång kommer beskedet att ett storbolag i regionen drar ner.

Vi har nästan börjat vänja oss. AstraZeneca, Nokia och Sony Mobile är några exempel på den till synes strukturella nedmonteringen av internationella koncerner i Skåne och Köpenhamnsområdet.

Men samtidigt som det akuta läget är svårt, stärks det viktiga fokuset på att bygga förutsättningar för framtiden. Vi tvingas helt enkelt anpassa oss och ställa om strukturen för näringsliv och forskningsarbete till att bli mindre beroende av enskilda jätteföretag i närområdet.

Just för Lund hägrar ESS-effekten om något decennium, men senaste åren har vi redan sett en radikal omgörning av det traditionstyngda universitetsfästet. AstraZeneca avvecklade helt, medan Ericsson valde att lämna mobilutvecklingen i händerna på japanska Sony.

Lösningen att Ericsson tar tillbaka ST-Ericssons anläggning utmed E22 känns väntad. Bolagets affärer på modemsidan formaliserades under nittiotalet, under ledning av telekomprofilen Tord Wingren. 2001 föddes Ericsson Mobile Platforms som eget bolag och 2009 förenades krafter med STMicroelectronics.

Planen var att bli ledande på mobilplattformar till smartphones och surfplattor, genom att kombinera modem och applikationsprocessorer i ett enda chip. Men allt detta är alltså nu historia.

Morgonens besked innebär att 400-600 personer, som bland annat jobbar med applikationsprocessorer, får lämna bolaget i Lund. Även om världen rasar samman för dessa, är det hela ändå en värdemätare på stadens modemkompetens.

Hans Vestberg vill så gärna ha kvar den i koncernen. Cirka 800 personer kommer arbeta med modemutveckling i Lund efter neddragningarna. Dessa kan efter hand börja hoppas på stabilare förutsättningar, vilket bör stoppa det kompetensdränage som ST-Ericsson haft senaste tiden då folk lämnat bolaget i strömhopp.

Ericsson flaggar för att personal kan komma att flyttas inom koncernen framöver. Med tanke på det historiskt starka fästet inom modemteknik skulle detta kunna innebära en expansionsmöjlighet för anläggningen i Lund.

Annars håller Skåne på att ta sig ur beroendet av enskilda storkoncerner. I AstraZenecas gamla lokaler växer en helt ny forskningsby fram, Medicon Village, som tar ett djärvt grepp på företagandet inom life science.

Ett stenkast bort har Ideon öppnat sin största expansion hittills, Ideon Gateway. Intresset för entreprenörskap och innovation blomstrar. Och Malmö har kommit in i andra andningen efter sin stora omstöpning, från industristad till kunskapsstad.

Drastiska skeenden kan ge turboinjektioner i omställningen för framtiden. Politiker och tjänstemän brukar tävlar om att visa handlingskraft, men det gäller att inte springa på samma boll. Skapa inget nytt organ för att hantera den akuta telekomkrisen, utan låt exempelvis Mats Ekstrand på Mobile Heights stå för samordningen.

Då kommer vi om tio års tid kunna titta tillbaka och konstatera att flera riktigt bra saker kom ur dagens svåra besked.

Kort sagt: Uppstyckningen av plattformsbolaget ST-Ericsson är tillbaka till ruta ett för storkoncernen Ericsson. För Lunds näringslivs- och forskningskluster kan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.