torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Snabbanalys: Omstöpningen av Lund tar ny fart

Kort sagt: Uppstyckningen av plattformsbolaget ST-Ericsson är tillbaka till ruta ett för storkoncernen Ericsson. För Lunds näringslivs- och forskningskluster kan beskedet vara en expressbiljett mot framtiden.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Än en gång kommer beskedet att ett storbolag i regionen drar ner.

Vi har nästan börjat vänja oss. AstraZeneca, Nokia och Sony Mobile är några exempel på den till synes strukturella nedmonteringen av internationella koncerner i Skåne och Köpenhamnsområdet.

Men samtidigt som det akuta läget är svårt, stärks det viktiga fokuset på att bygga förutsättningar för framtiden. Vi tvingas helt enkelt anpassa oss och ställa om strukturen för näringsliv och forskningsarbete till att bli mindre beroende av enskilda jätteföretag i närområdet.

Just för Lund hägrar ESS-effekten om något decennium, men senaste åren har vi redan sett en radikal omgörning av det traditionstyngda universitetsfästet. AstraZeneca avvecklade helt, medan Ericsson valde att lämna mobilutvecklingen i händerna på japanska Sony.

Lösningen att Ericsson tar tillbaka ST-Ericssons anläggning utmed E22 känns väntad. Bolagets affärer på modemsidan formaliserades under nittiotalet, under ledning av telekomprofilen Tord Wingren. 2001 föddes Ericsson Mobile Platforms som eget bolag och 2009 förenades krafter med STMicroelectronics.

Planen var att bli ledande på mobilplattformar till smartphones och surfplattor, genom att kombinera modem och applikationsprocessorer i ett enda chip. Men allt detta är alltså nu historia.

Morgonens besked innebär att 400-600 personer, som bland annat jobbar med applikationsprocessorer, får lämna bolaget i Lund. Även om världen rasar samman för dessa, är det hela ändå en värdemätare på stadens modemkompetens.

Hans Vestberg vill så gärna ha kvar den i koncernen. Cirka 800 personer kommer arbeta med modemutveckling i Lund efter neddragningarna. Dessa kan efter hand börja hoppas på stabilare förutsättningar, vilket bör stoppa det kompetensdränage som ST-Ericsson haft senaste tiden då folk lämnat bolaget i strömhopp.

Ericsson flaggar för att personal kan komma att flyttas inom koncernen framöver. Med tanke på det historiskt starka fästet inom modemteknik skulle detta kunna innebära en expansionsmöjlighet för anläggningen i Lund.

Annars håller Skåne på att ta sig ur beroendet av enskilda storkoncerner. I AstraZenecas gamla lokaler växer en helt ny forskningsby fram, Medicon Village, som tar ett djärvt grepp på företagandet inom life science.

Ett stenkast bort har Ideon öppnat sin största expansion hittills, Ideon Gateway. Intresset för entreprenörskap och innovation blomstrar. Och Malmö har kommit in i andra andningen efter sin stora omstöpning, från industristad till kunskapsstad.

Drastiska skeenden kan ge turboinjektioner i omställningen för framtiden. Politiker och tjänstemän brukar tävlar om att visa handlingskraft, men det gäller att inte springa på samma boll. Skapa inget nytt organ för att hantera den akuta telekomkrisen, utan låt exempelvis Mats Ekstrand på Mobile Heights stå för samordningen.

Då kommer vi om tio års tid kunna titta tillbaka och konstatera att flera riktigt bra saker kom ur dagens svåra besked.

Kort sagt: Uppstyckningen av plattformsbolaget ST-Ericsson är tillbaka till ruta ett för storkoncernen Ericsson. För Lunds näringslivs- och forskningskluster kan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.