fredag 26 april 2024

inloggad som

Prebiotika nytt fält för Thylabisco

Efter framgångarna med fetmapreparatet Appethyl planerar Green Leaf Medical en börsinstruktion under året. Patenten ägs av Lundabolaget Thylabisco, där forskarna Charlotte Erlanson-Albertsson och Per-Åke Albertsson redan filar på nästa användningsområde.

Appethyl bygger på thylakoider, ämnen som är verksamma i fotosyntesen i gröna blad. Thylakoiderna saktar ner matsmältningen och dämpar därmed hungern, samt har positiv påverkan på blodfetter och blodsockernivåer. Appethyl produceras av spenat. Preparatet kan användas som tillsatser i juicer, i färdiga maträtter, och som pulver och piller.

I en ny studie visar sig thylakoiderna även kunna öka tillväxten av nyttiga mjölksyrebakterier i tarmen. Upptäckten öppnar för nya användningsområden, enligt professor Charlotte Erlanson-Albertsson. Tidigare studier har visat att mjölksyrebakterier exempelvis ger lindring av mag- och tarmbesvär.

Parallellt närmar sig Appethyl marknaden med stormsteg. I förra veckan knep preparatet titeln ”årets bästa nya produkt” på en kosttillskottsmässa i USA. Framgången gav skjuts åt samtalen med distributörer världen över, enligt Green Leaf Medicals vd Anders Struksnes.

— Vi sitter i slutförhandlingar med flera toppbolag. Preparatet verkar både akut dämpande på aptiten — på det området har vi ingen konkurrens — och har även långtidseffekt, säger han.

Lanseringen ska ske i januari 2014 på apotek, hälsokostaffärer och stormarknader i USA och flera länder i Asien. Försäljningen första året förväntas uppgå till 300 miljoner kronor, enligt Anders Stuksnes.

Royalties på runt tio procent kommer gå tillbaka till Thylabisco, som till 30 procent ägs av Lunds universitets innovationsbolag Luis och SwePharm i Södra Sandby, som initialt producerat produkten. Resten ägs av grundarna, makarna Albertsson.

Elisabet Ottosson

Efter framgångarna med fetmapreparatet Appethyl planerar Green Leaf Medical en börsinstruktion under året. Patenten ägs av Lundabolaget Thylabisco, där forskarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.