torsdag 25 april 2024

inloggad som

Christian W Janssons medicinteknikbolag redo för börsen

Ideonbolaget Vivoline Medical, med KappAhl-duon Christian W Jansson och Paul Frankenius som storägare, gör sig klart för en börsintroduktion. Vid årsstämman i slutet på februari blev aktiebolaget publikt, vilket krävs för att kunna noteras. Samtidigt har ägarna gett klartecken att ta in 22 miljoner kronor från nya investerare.

Tekniken i Vivoline Medical har utvecklats av Lundaprofessorn Stig Steen och gör att lungor under en längre period kan användas vid transplantationer. Först renas lungorna med en speciell lösning för att sedan förvaras kallt för användning i upp till 24 timmar. Resultatet blir att betydligt fler organ kan användas för transplantation.

Genom kvittningsemissioner har Vivoline nyligen tagit in 6,5 miljoner kronor från existerande ägare. Men aptiten är större än så, styrelsen har fått tillstånd att ta in ytterligare 22 miljoner kronor och Rapidus kan berätta att bolaget denna gång kommer rikta sig mot allmänheten.

Christian_W_Jansson— Det stämmer att vi ska genomföra en publik emission. Jag kommer att kvarstå som ägare, säger styrelseordförande Christian W Jansson till Rapidus.

Största ägare i Vivoline, som tidigare hette Igelösa Transplantation Science, är Stig Steen med bolaget Igelösa Life Science. Han låg också bakom hjärtmassagemaskinen Lucas i Lundabolaget Jolife, som för ett par år sedan blev uppköpt av amerikanska Medtronic. Resterande delar ägs till största delen av Jansson och Frankenius genom deras holdingbolag Fata Morgana respektive Happy Land Holding.

Forskningscenter i en rad länder använder Vivolines maskin men försäljningen har hittills varit begränsad. Senaste tillgängliga bokslutet är från 2011 då omsättningen var 4 miljoner kronor med ett negativt resultat på 15 miljoner. Vd är Peter Sebelius, som avböjt att kommentera händelseutvecklilngen.

Christian W Jansson lämnade ordförandeposten i KappAhl i december, men kvarstår som storägare. Paul Frankenius sålde för snart tre år sedan av hela sitt innehav i KappAhl till ett värde av 820 miljoner kronor.

Sedan dess har KappAhl:s aktie fallit tungt och klädbolaget har vid flera tillfällen tagit in nytt kapital. Vid senaste emissionen deltog Frankenius och han har därtill köpt på sig en större mängd teckningsoptioner. Frankenius är också investerare i Lundabolaget Triomed.

I mitten av februari noterades Helsingborgsbaserade medicinteknikbolaget Vigmed på Stockholmsbörsens First North-lista. Som Rapidus tidigare berättat är även Ideonbolaget Nexam Chemical på väg till First North.

Joel Lyth

Ideonbolaget Vivoline Medical, med KappAhl-duon Christian W Jansson och Paul Frankenius som storägare, gör sig klart för en börsintroduktion. Vid årsstämman i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.