torsdag 22 februari 2024

inloggad som

FSN Capital säljer Southend till Tactelgrundare

Ett av Skånes största spelbolag har ny ägare. Marcus Ivarsson köper samtliga aktier i Tactel Holdings dotterbolag, speltillverkaren Southend Interactive med närmare 30 anställda i Malmö. Säljare är nordiska riskkapitalbolaget FSN Capital som med affären gör Tactel till ett renodlat konsultbolag.

Southend utvecklar spel åt bland andra Microsoft och tyska spelproducenten Deep Silver. Framöver ska verksamheten breddas till fler spelkonsoler och mobilplattformar. Southend planerar också att ge ut spel i eget varumärke.

— Det har funnit ett väldigt bra utbyte mellan Southends kreativitet och Tactels mer tekniska kunnande. Men de senaste åren har spelutvecklingen gått mot mer oberoende spelutvecklare och då har synergierna blivit mindre. Därför är det ett naturligt steg att separera verksamheterna nu, säger FSN Capitals rådgivare Per Lundh till Rapidus.

Southend grundades 2000 och köptes upp av Tactel fem år senare. Omsättningen har de senaste åren legat på runt 15 miljoner kronor. Per Lundh vill inte uttala sig om köpeskillingen i affären som blev klar i slutet på förra veckan.

Omsättningen i Tactel låg 2012 på 60 miljoner kronor med ett rörelseresultat på runt tio miljoner kronor. I Sverige har bolaget 78 anställda varav 6 finns vid det nyöppnade kontoret i Stockholm och resten i Malmö. Under fjolåret expanderade koncernen med två nya kontor på den amerikanska västkusten. I kundlistan finns Ericsson, Sony, Qualcomm och Intel.

FSN Capital köpte 65 procent av aktierna i Tactel 2009, resterande delar ägs av grundare och personal. För två år sedan köpte en annan av Tactels grundare, Per Henriksson, ut medicinteknikbolaget Letcat från Tactel-koncernen. Den verksamheten lades ner ett år senare.

Joel Lyth

Ett av Skånes största spelbolag har ny ägare. Marcus Ivarsson köper samtliga aktier i Tactel Holdings dotterbolag, speltillverkaren Southend Interactive […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.